Семейство

Всички участваме в приготовленията

14.12.2005г. / 16 15ч.
Аз жената
Всички участваме в приготовленията

Ние сме едно обикновено, средно-статистическо четиричленно българско семейство. А аз съм дъщерята в семейството. И тъй като майка ми няма време да пише, реших аз да напиша за традициите в нашето семейство.

Украсяваме елхата около 2-3 седмици преди Коледа и естествено цялото семейство участва. Слагаме украса и в другите стаи, коледните венци и свещите са задължителни. Приготовленията за Бъдни вечер започват от сутринта. Варим фасул, правим баклавата за Коледната вечер, правим меню за вечерта със задължителните 9 постни ястия. Сядаме на масата в 20:00 часа и винаги има пълнени чушки, фасул, орехи с мед, плодове, содена пита. Никой не става от масата няколко часа. Но традицията да не се вдига масата не я спазваме.

На следващата сутрин си търсим подаръците под елхата, които майка ми ни е сложила в чорапчета. И въпреки че вече съм на 19 години, със сигурност това ще си продължи докато живея с тях. На обяд обикновено има свински пържоли или някакъв месен гювеч. Правим кекс, сладки, задължителната баница. От 3 години на вечеря правим Владишка пита, която представлява пита с пилешко месо, предварително сварено и обезкостено, с гъби, моркови, царевица, грах и подправки. Масата е отрупана със салати, мезета, сладки и плодове. Слагаме бяла покривка, свещ, която оставяме да изгори, а елхата цяла вечер е с пуснати лампички. Е, разбира се, както една ваша читателка писа не всичко е в трапезата. В нашето семейство е правило винаги да вечеряме заедно, независимо дали е празник или не, но различното при тези прекрасни празници е това, че всички участваме в приготовленията. И всичко е някак по-тържествено. Слагаме бяла покривка, бели салфетки с нарисувани камбанки, изваждаме кристалните чаши, полираме приборите. И всичко правим заедно! А когато с брат ми бяхме по-малки, след вечеря изнасяхме концерт с коледни песнички, които учехме в училище.

На Нова Година не е по-различно от Коледа, като изключим това, че не получаваме подаръци, а торбички с лакомства. Правим баницата с късмети. Слагаме 12 късмета – здраве, късмет, учение, къща, кола, любов, пари (монета от 50 ст.) и др., за които в момента не се сещам. Тъй като не е семеен празник, с брат ми оставаме до 00:00 вкъщи, а след това излизаме с компания, но винаги като се приберем на сутринта ни очаква чист, подреден дом и по още едно парче от баницата!

Надявам се и тази година да е същото, защото семейните традиции са прекрасно нещо и чрез тях се запазваме като семейство!

Весели празници на всички! :)

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
kristiqna ( преди 11 години )
Cpored men tozi sait trqbva da se slogat kartini a ne samo pisano az mislq 4e badni ve4er e nai vajniq praznik za6oto tshqloto semeistvo.Az tova mislq za tozi sait i za praznika
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време