Семейство

Как да се веселим по празниците с деца

20.12.2005г. / 22 54ч.
Аз жената
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Макар празниците да са великолепно време за цялото семейство не рядко те са и доста уморителни, а в края им чакаме с нетърпение да свършат, за да се върнем към ежедневния ритъм, изтощени от игрите с децата, времето около печката и задължителното общуване с всички роднини.

Децата по празниците се разглезват, искат още и още внимание, превъзбудени са, шумни, искат всичко и веднага – деца. Но това често се отразява зле на нашите нерви, реагираме остро, обиждаме ги или наказваме незаслужено и се натоварваме с това допълнително.

Добре е да намерим търпение и енергия и да отдадем дължимото на малките палавници. Коледа все пак е най-вече тяхното време! Да поиграем с тях, да се забавляваме заедно. Ако времето навън позволява една активна игра в снега или разходна с шейна биха били прекрасно занимание за децата, заедно с родителите. Дори навън да не е време за излизане, у дома също има много и подходящи игри за цялото семейство.

И все пак, какви правила е добре да се спазват, за да са по-спокойни и децата и родителите:

  • лягане навреме – дори да се остане до късно е добре все пак да се спазва някакво време за лягане, а не да се остави детето наред с възрастните до посред нощ или малките часове, добрият сън ще му гарантира спокойствие на следващия ден;
  • намаляване на превъзбудата – децата лесно се превъзбуждат – пристигането на Дядо Коледа, многото подаръци, шумната обстановка – това са сигурни фактори за подобно състояние; опитвайте да балансирате и да редувате с моменти на самостоятелна игра на детето или по-спокойни занимания като четене на приказка, например;
  • укротяване с прегръдка – ако детето се разтича, скача и не може да си намери място (сигурен белег за превъзбуда), прегърнете го, погалете го и му говорете спокойно, така и то ще се успокои постепенно; прегръдката има неимоверна сила;
  • не пресилвайте нещата, след посещение при роднини оставете още толкова време за спокойни и самостоятелни игри и забавления в дома, а не правете маратон от гости, това би натоварило не само децата, но и всички от семейството.

Идеи за това как да изкарате забавни празници с децата си и цялото семейство без да се изнервяте или преуморявате можете да намерите тук.

Коментирай