Семейство

Какви цветя са подходящи за детската стая?

За какви цветя да се грижи детето?

05.06.2013г. / 12 10ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Лятото е време, в което децата да си починат, да се отпуснат и да придобият някакво ново умение. Но също така е добре да се научат да поемат и отговорност за нещо живо. Много деца искат куче, коте, зайче, хамстерче, морско свинче... нещо малко, мило, пухкаво да си го гушкат. Не всички родители обаче са склонни да осигурят на децата си пухкав приятел. Някои смятат, че нямат необходимите условия за отглеждането, други че децата им не са достатъчно отговорни.

 

Свързани статии

През лятото, когато децата са си по-дълго у дома, може да пробвате с нещо живо и красиво – цвете. Може да зачислите едно от цветята у дома и детето да се грижи самостоятелно за него в детската си стая.

Грижата основно ще се състои в това да го полива. Разбира се не е кой знае какъв усилен труд, но пък се изисква всеки ден да го наглеждаш и да преценяваш дали му трябва вода или не.
Ако детето успее да се грижи както Малкият принц за своята малка роза в своята малка планета – детската стая, то може би ще си спечели доверието и уважението и ще склоните да му подарите и пухкав приятел – може би не лисица, но поне котенце или кученце.

И за тези, които ще експериментират с цвете ще направим кратък списък на цветя, за които е доказано, че са безопасни да се държат в спалня.

Може да изберете между:

Алое – За него всички знаем, че е изключително целебно. Но това, което може би не знаем е, че продължава да отделя кислород дори през нощта. Изглежда екзотично и може би ще допадне на момчетата.

Циклама – красиво, нежно цвете и много ефектни цветове – момиченцата ще го харесат. Поливането става като му се сипва по съвсем малко вода в паничката – предполагам, че всяко дете над 5 години може да се научи да го полива. За цикламата се смята, че има успокояващ ефект и дарява състайниците си със спокоен сън.

Монстерата – позната у нас и като вид филодендрон също се отразява благотворно на съня. Проблемът се появява в малки пространства – растението има огромни перести листа, които заемат всичкото място, което им се предостави. Малчуганите могат да си измислят страхотни игри, да използват огромните листа за чадъри, палатки и прочие… забавно и готино, стига да имате пространство за игра.

Стайната теменужка – нежна, красива, малка – не заема място, но пък носи много радост. Грижата за нея е удоволствие и би се харесала на младите момичета.

Кактусите – винаги се препоръчват да се поставят в близост до монитора – е вече почти всяко дете има компютър в стаята. А е и растение, което се нуждае от толкова малко, че дори и най-завеяните и отнесени личности могат да се грижат за него.

Изберете някое от тези растения за приятел на детето си. Може да пробвате разбира се и с иглика, спатифилум и всяко друго, което имате у дома си. Единственото, което трябва да проверите е дали е безвредно, защото някои цветя могат да причинят алергия, други действат като силно приспивателно или пък, ако го пречупите изпускат сок, който причинява сърбежи – като например дифенбахията.

Вярвам, че експериментът ви ще си струва и детето ще успее да обръща внимание на своето малко цвете. А защо не да насадите някакво растение от семена, семка и детето да наблюдава как расте. Може и малко борче дори да насадите и когато порасне достатъчно да го засадите в двора или в гората.

 

Коментирай