За дома

Каква саксия да изберем за стайните теменужки?

Стайните теменужки – радост за всяка жена

21.02.2013г. / 14 10ч.
Вергиния Генова
Снимка: Shu.com

Снимка: Shu.com

Стайните теменужки (Saintpaulia) са много обичани и предпочитани за подарък и отглеждане. Когато отиваме на гости и искаме да занесем саксия, да подарим на колежка за рождения й ден или да зарадваме мама, първото цвете, за което се сещаме е теменужката. Дори ако вече знаем, че имат един или няколко вида, това още повече ни стимулира да изберем някакъв различен вид теменужка. Хубавото е, че можем да намерим селектирани всевъзможни цветове и разновидности: бели, розови, виолетови... – само с по един ред венчелистчета, с повече или много по-кичести.

Теменужките обичат да са на светло и топло. Ако осигурим необходимите им условия може да ни радват с цветове през цялата година.

Свързани статии

Характерното за стайните теменужки е, че трябва да се отглеждат в саксии, отговарящи на размерите им и в никакъв случай много по-големи. Но когато почвата е по-малко, по-лесно се изтощава и респективно теменужката залинява и после се чудим защо не цъфти. Решението е да се подхранва по-често и да се пресажда по-често.

Пресаждането става като внимателно извадим теменужката, изчистим пръстта около корените и я насадим в новата почва. Ако корените са много дълги е добре да ги подрежем и да се стремим да фиксираме растението в средата на саксията. Ако се развива нормално листата заемат цялата площ на саксията и вътре се сгушват и разцъфтяват цветчетата. Самата саксия прилича на едно кичесто букетче – цвят и около него правилен кръг мека зеленина. Друго важно нещо при засаждането на теменужките е да не ги садим прекалено надълбоко, трябва да следим да е до началото на дръжките.

След като теменужката прецъфти веднъж, тя се е изтощила и ако не я подхраним може да не цъфне втори път във времето, в което очакваме. Така че това е моментът да я подхраним с нова почва. Някои хора стимулират цъфтежа с хормонални таблетки и за цветето това е един вид наторяването, от което се нуждае.

Пролетта е добро време, ако теменужката не е цъфтяла скоро да я пресадим в нова почва.

Теменужките се размножават лесно. Просто откъсвате едно листенце и го потапяте за известно време във вода. Когато пусне коренчета вече може да го садите в подходяща саксийка. Ще кажете имам една теменужка, не ми трябва да я размножавам. Лъжете се. Само като я гледате колко е нежна и красива ще ви се прииска да подарите и на приятелката си. А когато видите другаде друг вид и цвят, без да се усетите вече ще сте откъснали едно листенце за размножаване. И така неусетно ще имате поне няколко разновидности.

Теменужките внасят уют, спокойствие, засилват духа и сплотяват семейните взаимоотношения. Карат ни да гледаме на проблемите философски.

Предпазват ни от негативни емоции, пречистват атмосферата около нас от негативна енергия и дори от вредните насекоми.

Коментирай