Семейство

Естествени лекове за облекчаване на слънчево изгаряне

Пюре от ягоди намалява болката и зачервяването

15.06.2014г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Въпреки нанасянето на слънцезащитен лосион върху кожата, продължителното излагане на слънце може да завърши с болезнено изгаряне. Има няколко естествени лекове, които успешно могат да намалят дискомфорта и да се погрижат за здравето и красотата на кожата.

Алое вера

Гелът от алое се препоръчва през летните месеци като грижа за красивата кожа, дори и когато не страдате от слънчево изгаряне. Нанесен върху засегнатите участъци, той действа антибактериално и противовъзпалително.

Може да го сложите за няколко минути в хладилника и след това да се намажете. Това ще охлади кожата ви, ще я подхрани и успокои.

Пяна за бръснене

Въпреки че няма научни доказателства и звучи малко странно, кремът за бръснене може да помогне при слънчево изгаряне. Повечето такива кремове съдържат ментол и други химикали, които естествено охлаждат кожата и намаляват дискомфорта. Ментолът е летливо съединение, което бързо се изпарява и отнема голяма част от топлината на тялото.

Пюре от краставици

Краставиците охлаждат, успокояват и хидратират кожата. Действат антиалергично, което ги прави добра грижа срещу слънчево изгаряне. Направете на пюре 1-2 краставици и ги нанесете върху кожата за 10-15 минути.

Домати

Доматите са чудесен лек при акне и мазна кожа, но също така и при слънчево изгаряне. Направете на пюре няколко домата и ги приложете върху кожата. Доматите могат да помогнат и за предотвратяването на слънчево изгаряне, благодарение на ликопена, който се съдържа в тях. Техните полезни съединения намаляват вредното въздействие на слънчевите лъчи като оставят кожата здрава и красива.

Мляко

Млякото е един от най-старите домашни методи за облекчаване на слънчево изгаряне. Може да ползвате кисело или прясно мляко. Охладете го добре, ако ще ползвате кисело, може да го нанесете директно върху кожата си. Прясното мляко използвайте за студен компрес. Само след няколко минути кожата ще се успокои, ще се намали сърбежът и болката.

Сода за хляб

Когато не използвате содата като домашен скраб за кожа, тя може да облекчи дразнението и болката в следствие на слънчево изгаряне. Вариантите да използвате сода за хляб са два – или да си направите вана със сода, или да я разтворите във вода и да си направите компреси с нея.

Содата за хляб има антисептични свойства, затова се използва при някои кожни неразположения.

Мед

Медът е приветстван като полезен лечител за различни болести – включително слънчево изгаряне. Действа антибактериално и множество проучвания показват, че може да помогне за лекуване на рани. Нанасяйте от него, дори когато кожата ви не е пострадала от слънчевите лъчи. Това ще я подхрани и ще помогне за растежа на нови епителни клетки.

Свързани статии

Ягоди

Ягодите, които са богати на витамин С, витамини В9 и В5, калий, желязо, магнезий и много други, също ще облекчат болката от слънчево изгаряне. Направете на пюре няколко пресни ягоди, поставете ги върху засегнатите места и оставете да действат за 10-15 минути. След като изплакнете, нанесете подходящ крем.

Бял оцет

Оцетът съдържа оцетна киселина, която приложена локално върху кожата, има противовъзпалително действие. Ако кожата ви е зачервена след излагане на слънце (не и на мехури!), разредете малко количество оцет във вода и направете компреси. Оцетът бързо ще извлече от топлината на кожата и ще намали зачервяването.

Чай от мента или зелен чай

Ментата естествено охлажда и успокоява кожата. От друга страна зеленият чай също помага при слънчево изгаряне, благодарение на таниновата киселина, която се съдържа в него.

Сварете малко количество чай и след това го оставете да се охлади добре. Нанесете го върху кожата под формата на хладен компрес.

Снимки: photl,thinkstock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
kamelia_ivanov ( преди 9 години )