Семейство

Как да развиете креативността си?

Упражнявайте мозъка си!

14.10.2014г. / 16 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Днес една от най-важните ценности в професионалната сфера е креативността. Търсят се „таланти“, които могат да допринесат с нещо ново и различно за подобряване функциите и резултатите на една фирма, каквато и да е тя.

В свят, изпълнен с иновации, скорострелни промени и подобрения, всяко едно оригинално и нетипично решение е вид спасение в суровата конкуренция на модерния свят. Затова ако притежавате отличителни черти, които освен това умеете да промотирате, несъмнено ще сте успешни на пазара на труда!

Но преди да предложите уменията си, трябва да ги развиете, нали? Ще ви представим няколко важни техники, които подобряват креативността на мозъка, влияят върху ясната мисъл и способността за развиване на концепции.

Успокойте съзнанието си

Стресираният ум винаги е по-непродуктивен от добре релаксирания, факт. Ако сте под ежедневен стрес, мозъкът ви трудно ще съумее да изразходва достатъчно ресурс и енергия хем да преодолее стреса, хем да бъде адекватен и продуктивен в някаква област.

Затова намерете вашия начин за справяне със стреса – правете йога, разхождайте се, практикувайте любим спорт! Важното е мозъкът ви да се освободи от излишния товар.

Поддържайте форма

Още една предпоставка за продуктивна работа на мозъка е добрата физическа форма. Тя е важна за цялостната работа на организма, но малко хора отдават значение и на ползите й за мозъка.

Четете повече книги

Четенето помага да научите нови неща, да сте в час с подобренията, а и така могат да ви хрумнат страхотни творчески идеи. Четейки за темите, които ви интересуват, развивате въображението си, хрумват ви нови идеи, а така се подобрява логическото мислене, а то е в основата на креативността.

Упражнявайте ума си

Подобно на тялото, мозъкът също има нужда от редовни упражнения. Провокирайте го с различни логически игри, пъзели, кръстословици и изобщо дейности, които изискват буквално „да си размърдате мозъка“!

Свързани статии

Ограничете веселбите

Някои хора не успяват да отделят достатъчно време за отдих и забавления, но пък други злоупотребяват с времето си като го прахосват в затъпяващи дейности. Ако сте от втория тип хора (без да се обиждате), ще се наложи да редуцирате безцелните занимания в случай, че наистина искате да развиете креативността си.

Компютърните игри, гледането на телевизия с часове, шляенето по барове са все дейности, които притъпяват мозъчните способности и вредят на креативността.

Дайте път на любопитството

Любопитството не е характерно само за децата. Не се срамувайте да любопитствате, да задавате въпроси, да се ровите в информацията и да черпите от новостите! Възползвайте се от вроденото инстинктивно чувство на непрестанно търсене, с което ни е дарила природата!

Разширете обсега на интересите си

За да развиете креативността си, трябва да разгърнете и кръгозора си. Понякога интересите на човек се простират в по-тесен кръг и в това няма нищо лошо. Все пак, не можете да сте впечатлени от абсолютно всичко.

Но е хубаво да надмогнете тесните си интереси и да насочите погледа в по-широк спектър.

Коментирай