Семейство

Защо е важно децата да виждат любовта на родителите си?

Не се свенете да се прегръщате и целувате пред децата!

19.07.2015г. / 16 03ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много родители се притесняват да изразят обичта си един към друг пред децата. Някои от срам, други от предразсъдъци, трети от консерватизъм.

Предпазването в изразяването на любовта всъщност не е правилен родителски ход, смятат специалисти. В това да покажете обичта си към интимния си партньор няма нищо лошо, дори е положителен пример за децата.

Не става дума за разюздано поведение, разбира се. Все пак не е редно децата да виждат всички неща, които правите, когато сте сами. Но е добре да стават свидетели на прегръдки, целувки, хващане за ръце, мили думи, милувки.

Защо е важно децата да виждат с очите си любовта между родителите си?

Когато децата виждат любовта между родителите си се чувстват по-малко разтревожени за отношенията им. Дори когато се скарате, те ще знаят, че всичко ще се оправи, когато се прегърнете.

Децата растат по-щастливи и по-усмихнати, когато знаят, че родителите им се обичат. Освен това те развиват привързаност към родителите си много повече, отколкото ако са наблюдатели на хладна връзка между тях.

Себеоценката и самочувствието на децата на влюбените родители са много по-положителни.

Чрез постоянното наблюдение на примера за здрава връзка, изпълнена с любов, децата научават какви ценности трябва да търсят у бъдещите си партньори в живота, без още да го осъзнават.

Свързани статии

Защо е трудно да демонстрирате любовта си?

Защото е трудно да превключиш от роля в роля. В един момент сте мама и татко, в следващия трябва да сте съпруг и съпруга. Понякога ви се приисква да плеснете партньора си по дупето, но се спирате, защото децата са покрай вас. Чудите се дали е уместно, как ще го приемат.

Ефектът на прегръдката

Прегръдките помежду ви не само ще се отразят положително върху усещането у децата за семейна топлота, но ще ви сближат още повече като двойка.

Когато родителите започнат да си налагат психологически спирачки в изразяването на любовта заради благоприличието за пред децата, близостта и интимността постепенно започват да страдат.

Коментирай