Семейство

Весели и безопасни празници

28.12.2006г. / 22 50ч.
Вергиния Генова
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Коледа и Нова година са семейни празници. Основно те преди всичко са празници на децата и за децата. Украсяваме къщата, заради тях, поставяме светещи фигури и лампички, правим цветни курабийки, и всичко, за да видим радостта в очите на децата. Това ни прави щастливи и нас.

Ако имате много роднини с деца, които ще ви гостуват, тогава трябва да приготвите и специално Новогодишно детско парти. Не си мислете, че малчуганите не усещат очакването във въздуха и желанието за празник. И докато за възрастните една пълна маса и приятна компания е достатъчно условие за празник, ако има деца трябва да помислите за някои неща предварително.

Отделете специална маса само за децата. Украсете я подобаващо – красиво и безопасно. Хубаво е да използвате картонени чинийки и чашки с весели мотиви. Между чашките и чинийките скрийте весели изненади.

Дръжте децата далеч от опасни предмети. Внимавайте с камината, печката и всякакви други отоплителни уреди. Когато премине първоначалното стеснение децата се отдават да щури игри, тичат, крият се и затова е добре да поразчистите къщата от чупливи предмети, да вземете мерки за стъклените врати и да им осигурите безопасно пространство за игри.

Прежалете празничните дрехи. Когато са на гости или имаме гости, обикновено слагаме на децата най-хубавите, така наречени празнични дрехи, но какъв празник ще е, ако през пет минути им напомняте – пази дрехите, внимавай с новата рокля, от шоколада остават петна и т.н. Предупредете ги еднократно, раздайте им салфетки, на по-малките завържете лигавничета и поръчайте на по-големите от тях да се погрижат за разливането на безалкохолните напитки.

Внимавайте с бенгалските огньове и запалените свещички. Най-добре е за елхата да използвате лампички или светещи гирлянди, те могат да светят цяла нощ, без да има опасност от пожар. Когато всички запалят бенгалски огньове наблюдавайте децата, защото те лесно могат от уплаха или поради високата температура да захвърлят бенгалския огън, където не трябва и празника да бъде помрачен. Най-малкото домакинята да изпадне в потрес от безвъзвратно прогорения си килим.

Уверете се, че свещниците ви са поставени на безопасно място. Не са в близост до лесно запалими предмети, не са на място, на което децата могат в играта да бутнат незабелязано, не са сложени на рафтче, така че да прогорят секцията, както и че самите те са безопасни и стабилни.

Внимавайте с фойерверките. Първо когато ги купувате и второ когато ги използвате. Четете внимателно упътванията, вземете предпазни мерки. Нека само няколко човека ги изстрелват и то от подходящи позиции. Съобразявайте се с останалите хора, както и с комшиите. Никак не е приятно да насочват пиратки към прозореца ти и на Нова година да се чувстваш като под обсада. Незапознат с балканските обичаи може да се стресне, че започва гражданска война и може да не оцени очарованието на бомбените гърмежи. Всъщност цветните фойерверки не са ли по-празнични и по-забавни за децата?

Коментирай