Зелено

Бира с чесън – деликатесен екотор за стайните цветя

21.09.2012г. / 18 36ч.
Надежда Маринова
Бира с чесън – деликатесен екотор за стайните цветя

Лесно е да помогнем на домашните цветя с екотор от кухнята, а съветите са многобройни. Повечето обаче са безпочвени и откровено звучат като бабини деветини. Например: да си тръскаш пепелта от цигарата в саксията, да забиеш железен пирон и да заровиш скилидка чесън в пръста. (Звучи като ритуал за гонене на вампири!). Ето какво наистина върши работа:

Захар

Кактусите са луди по захарта, но и всички останали цветя много обичат сладко. Два пъти в месеца поливайте цветята със сладка вода 1 ч. л. на 1 водна чаша вода.

Рициново масло

Поливайте цъфтящите растения по времето, когато образуват пъпки с рициново масло – 1 ч. л. на 1 л вода.

Бирена мая

Поливайте веднъж на 10-15 дни с разтвор на бирена мая – 1 таблетка на 1 л вода или с много добре разгазирана бира.

Дървесна пепел

Като тор и за профилактика на различни заболявания използвайте дървесна пепел. Направете разтвор от 1 с. л. пепел в 1 л гореща вода. Оставете го да престои една седмица, като разбърквате от време на време. Поливайте с него растенията веднъж на 10 дни.

Бъдете внимателни с черупките от яйца, водата, в която сме изкисвали месото преди готвене или с разреденото прясно мляко, защото може да привлекат различни вредители към растенията.

За бляскави листа може да ги бършете с бира или с 50/50 воден разтвор на лавандулов спирт за профилактика срещу вредители.

Утайката от кафе и чай с нищо не помага на цветята, дори напротив – често почвата хваща мухъл. Използвайте я само за дренаж.

За да имате красива цветна градина у дома, полагайте редовни и адекватни грижи за растенията си. Изберете им най-подходящото място и ги пресаждайте веднъж в годината. Дори саксията да не им е омаляла, за 12 месеца хранителните вещества в почвата са се изчерпали.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота