Цветя

Рододендронът – бижуто във вашата градина

19.06.2007г. / 10 49ч.
Вергиния Генова
Рододендронът – бижуто във вашата градина

Харесвате пътешествията, обичате експериментите и искате да съберете в дома си частица от най-различни места по света. Рододендронът може да бъде екзотичната част във вашия двор, където да пийвате с приятели саке, да похапвате суши или да каните гости на чай.

Родом от Япония, рододендронът обича мекия климат, светлината, прохладата и свежия въздух. Въпреки че идва от Изтока, названието си е получил от гръцкото “rhodon” – роза, и “dendron” – дърво, което в превод си е точно розово дърво. Ако някой си е мечтал за роза без бодли, всъщност си е мечтал именно за рододендрон.

Въпреки че зимите у нас стават все по-топли , по-добре е рододендронът да бъде отглеждан в саксия и само лятото да се изнася на шарена сянка в градината, защото добре е да се застраховате от метереологичните изненади. Може да се окаже, че тъкмо когато сте си купили няколко вида кичести рододендрони, ще свие такъв студ, че чак сърцето ще ви заболи. Затова съветът на специалистите е лятото рододендрона да е на двора, а зимата в зимната градина или във всекидневната. Когато е навън, трябва да е защитен от ветровете и от преките слънчеви лъчи. В естествени условия може да го видите в сянката на големи дървета или ако е успял да оцелее на склон, то е на такова място, което не е огрявано през целия ден от слънцето.


Ако изберете да се радвате у дома на този толкова красив и екзотичен храст трябва да знаете, че той никак не е лесен за отглеждане. Изисква внимателно поливане и торене. Предпочита сам да си пийва, колкото му е необходимо от паничка, източно влияние от чайната церемония, най-вероятно. Важно е също така да не го преполивате и когато е на двора, а да поливате в най-отдалечения край на корените. Водата в Япония явно не е варовита, защото рододендронът не обича такава. За предпочитане е да е престояла 24 часа, преди да му я поднесете.


Рододендронът трябва да се тори редовно с течна тор. На пазара продават специална тор за рододендрони. Пресаждането при него също не е толкова просто. Обикновено сме свикнали още щом си купим цвете да го пресадим в нова саксия, но рододендронът предпочита да расте там, където си е бил. Чак когато старата пръст се покрие с мъх и корените започват да изскачат, тогава може да го пресадите в нова, по-голяма саксия, като отново използвате специална пръст за рододендрони. Както виждате, доста капризно цвете, изисква специално внимание и лично отношение, но затова пък се отплаща с невероятни ярки цветове. Той се отглежда от векове в Япония и вече има стотици разновидности и хибриди. Полувечнозелено растение с маслинено зелени листа, дълги 2-3 см и обилни цветове 4-5 см в диаметър. Цъфти края на април, началото на май, но у нас доста по-късно.


На нашия пазар е все още не толкова популярно декоративно растение, но притежателите на рододендрони знаят, че създава невероятно цветна и уютна атмосфера. Когато имаш няколко такива цвята у дома ти се иска да прекарваш много повече време на верандата или в градината, за да се наслаждаваш на спокойствието и хармонията, които рододендронът излъчва.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Neli ( преди 11 години )
Imam malko mqsto pred garaja v Plovdiv i izpratih ot Germaniq 3 rododendrona2 gi otkradnaha no 1 veche 3godina si raste na dvora .A tazi godina zimata beshe mnogo studena no otnovo e razcafnal .Dano da prodalji taka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
Здравейте,страхотно цвете е рододендрона.Имам един и е много хубав и голям.Купих си къща и се наложи да се преместя .Сега нещо ми се разболя ,пожълтяха му краищата на листенцата и спря да цъфти а е заринат със пъпки от цветове.Помогнете!!!!Дайте ми съвет.Посъветваха ме тук да отстраня болните листа за да може малко да живне но са много ,бих казала половината.Незная какво да правя .Голям е и много красив иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Tsvetan ( преди 11 години )
Пододендрон и на глинести почви.Посетил съм много разсадици за рододендрони в Германия и много изложения. Внесох от Германия рододендрони които виреят в България на всякакви почви. Те са облагородени на специална подложка. 0888231067
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Цветан ( преди 11 години )
Занимавам се с рдодендрони професионално. При спазени общи условия - сянка. киселинност на субстрата и подхранване, следва да се избере сорта. Притежавам каталози с над 300 сорта. Най добро е немското производство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 2 rate down comment
radi ( преди 11 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
иво ( преди 11 години )
Имам два рододендрона посадени преди 3-4 години на открито.Градината е в полите на Витоша - с. Бистрица с надморска височина над 1000 м.За сега се развиват много добре независимо, че има дни с доста ниски температури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Жана ( преди 11 години )
Много бях впечатлена от рододендрона и преди две години си купих два броя.Засадила съм ги в двора ,много цъфтят но тази пролет листата са пожълтели и съм решила да ги присадя в големи саксий,защото може би местото там е много слънчево и им действа зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Наси ( преди 11 години )
В сайтовете твърдят,че рододендрона не може да вирее през зимата в градината, а да се посажда в саксия и да се прибира, но това не е така.Всичките 4 рододендрона презимуваха на открито и сега през пролетта им се радваме на чудесни цветове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
margarita ( преди 11 години )
kogato vidiah rododendrona v magazina, vednaga poiskah da go imam v doma si. No zenata mu me smuti i otminah. Na sledvasthia den bqh iznenadana, s ogromnoto krasivo zvete ot sipruga si. Izpitah radost, kakvato skoro ne bqh 4ustvala. Posadihme go v saksia i go gledame na dvora. Sutrin pyrvo pri nego otivam da mu se nasladq na ogromnite 4etveni zvetove. ne mi se iska da prezyvtqvat.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар