Цветя

Алое Вера наистина лекува

06.08.2008г. / 09 46ч.
Ивет Лолова
Алое Вера наистина лекува

Родината на Алое е Африка. Растението има много видове, но най-разстространеното е Алое Вера или още Медицинско алое. Това растение е използвано в билколечението още в началото на първи век от новата ера. За него се споменава в Новия Завет - Йоан 19:39:40 "Дойде също и Никодим... и донесе около сто литри смес от смирна и алой".

Екстрактът от Алое Вера намира широко приложение в козметиката и алтернативната медицина заради неговите лекуващи и облекчаващи свойства.  С него се лекуват изгаряния, порязвания и охлузвания, влиза в състава на различни разкрасяващи продукти. Използва се главно сокът на растението.

Оттглеждане
Тъй като Алое Вера съдържа 95 % вода, то е изключително податливо на измръзване. Ако климатът е топъл и го отглеждате навън, засадете го на слънчево или леко сенчесто място. Почвата трябва да е богата на тор и добре овлажнена.

Ако живеете при умерен климат, най-добре засадете растението в саксия и я поставете близо до прозореца, където слънцето грее най-много. През лятото може да го изнасяте и навън. Интересно е, че то складира голямо количество вода в листата и корените си. През зимата може да ви се стори, че заспива зимен сън и използва много малко влага, затова през този сезон го поливайте по-рядко. Изчакайте докато почвата изсъхне напъно и тогава го полейте с 1-2 чаши вода. През лятото го поддържайте добре напоено с вода, но пак изчакайте да засъхне, преди да го полеете отново.

Растението има широка коренова система. Когато го пресаждате, изберете не дълбока, а широка саксия. Веднъж годишно, през пролетта, го наторявайте. Може да размножите растението, като отделите малък израстък от главното стебло, но също и от семена.

Лечебно приложение
За домашно лечение може да използвате пресен сок /гел/ от листата при малки рани от изгаряне. Ще изпитате облекчение веднага. Също така помага и при опарване от различни растения, например от коприва или одраскване от домашния ви любимец. Когато го използвате вкъщи, просто откъснете един лист, обелете го и намажете раната със сока на растението. Фармацевтичните препарати с алое се използват масово в дерматологията за заличаване на белези. Известно е, че може да се приготви и напитка от Алое Вера, която лекува някои стомашни неразположения. При предозиране може да се появят странични реакции, например урината да се оцвети в червено. Затова аз самата преди да предприема по-продължително лечение, бих се посъветвала с лекар.

Прочетете още:
Магията на Алое Вера
Алое - 4500 г. Доказана целебна мощ!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Лазар ( преди 11 години )
От редакцията:И *** така смята, ама все се кани и все е прекалено мек. :)Тук прочетох много верни и неверни неща.Особено се издразних от печалбарските реклами, които считам че *** трябва да трие!Изсушения на слънце сок върху дървена чиста дъсчица от това растение с мръсно бял цвят като дъвка е известно от древността с името си арабско лекарство САБУР.Чистия пресен сок от сърцевината на листата има леко зеленикавоводен цвят и е много горчив. Отглеждам този вид Aloe от над 30 год и го ползвам ЛИЧНО.Има множество приложения и повечето са описани правилно в БЪЛГАРСКИ билкови книги които има в къщи всяка днешна баба.Тук ще ви напиша една рецепта, която е пробвана.Използва се смея да кажа като почистважа и превантивна мярка както за общо укрепване на имунната система така и до следоперативно лечение на рак на половите органи.Ето и рецептата:2 литра качествено ДОМАШНО ЧЕРВЕНО вино - Каберне Мавруд Мерло0,5 кг пчелен мед7-8 от НАЙ-ДОЛНИТЕ листа от 3-5 год растение ALOE VERA или ARBORESCENSОтрязаните листа се поставят за около 4-5 дни в най-долния стилаж на хладилника в найлоново пликче за усилване на качествата им.Разрязват се посредата надлъжно за да изтече сока за около половин час в ГЛИНЕН съд.Не е добре да се окислява сока повече от това за прясна употреба.Разбъркват се 3-те съставки и се оставят на топло и слънчево място около 3-4 дни.Пие се прецедено количество от 1 кафена чашка САМО ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА(около 4-5 супени лъжици)сутрин и вечер до изчерпване на количеството.Следва почивка от поне 1 месец.Високите дози предизвикват диария при различните хора.Още при първите симптоми намалете дозата отначало с 1/4 (т.е. до 3-4 супени лъжици)докато изчезне тоя ефект на разхлабване.Високите дози ползвам за 3 дни за изчистване на организма но и ме обезсилва.Почнете отначало от една висока доза за 1 ден и с почивка от 3 дни за изчистването.Преди години имах книга от българско издателство за лечебните свойства на ALOE и AGAVE , но се загуби.Написаното тук е по памет и опит от лична употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
виолета ( преди 11 години )
ДО АНТОАНЕТА ИВАНОВА ОТ ГАБРОВО!Мила госпожо,Алое Вера подсилва имунната система,поради богатия си състав от минерали,витамини и аминокиселини.Гинеколозите го препорачват поради благоприятния ефект,който оказва срещу кисти и сраствания.Мога да ви препорачам Алое Вера натурално,а не химия! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
antoaneta ( преди 11 години )
zdraveite kazvam se Toni i sam na 25god poneje imam ginekologi4ni problemi iskam da popitam dali aloe vera bi mi pomognalo i ot kade moga da si zakupq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ana ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Марияна ( преди 11 години )
Здравейте, трябва да знаете, че единствено течният ЕКСТРАКТ АЛОЕ в ампули от 1 мл, приготвен по метода на акад. В.П.Филатов, съдържа биогенни стимулатори и е най-добрият имуностимулатор. Изпиват се 30 ампули, по една сутрин преди хранене. Продават се в Аптеките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ГЕРГАНА ( преди 11 години )
ЗДРВЕЙТЕ,АЗ СЪМ С УВРЕДЕН СЛУХ,НЕВРОСЕНЗОРНА ЗАГУБА НА СЛУХА, СВЕТОВЪРТЕЖ И БОЛКИ В УШИТЕ,МОЖЕ ЛИ ДА МИ ПОМОГНЕ И ОТКЪДЕ МОГА ДА КУПЯ КАПКИ АЛОЕ ВЕРА? SKUPE GERIGERITO БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Стефка ( преди 11 години )
Заинтригувахте ме и аз реших да пробвам Живея я гр Перущица и ще се радвам някой от близките градове-Пловдив , Стамболийски (или от другаде) да ми се обади ОЧАКВАМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимно ( преди 11 години )
Ей, какво чудо. Виж ти, само в Америка могло. Аман от реклами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Boby ( преди 11 години )
Zdraveii Boby.Aloe Vera rastenieto nemoje da se obrabotva v domashni yslovia.Listata mu se obrabotvat edinstveno vav specqlizirani fabriki na FLP vav Amerika.Tam se izvlicha gelat ot nego.V domashtni yslovia tova nqma kak da stane!!!S yvajenie Asen Grigorov- Nezavisim distributor na FLPB,a sega veche i ASSISTANT SUPERVISOR :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
таня ( преди 11 години )
вярно ли е , че има и алое вера което е отровно как се раграничава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар