Как да накарате орхидеята да цъфти?

Сменете мястото ѝ на отглеждане, когато това е нужно 

13.05.2024г. / 09 55ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Както повечето други растения, орхидеите имат период на латентност или почивка, преди да цъфтят отново. Много хора, които отглеждат растения приемат, че орхидеите са „съсипани“, когато изпаднат в латентно състояние и изхвърлят растенията си. Но спящите орхидеи ще цъфтят отново и отново, ако им дадете време да го направят.

Оставени сами, повечето орхидеи ще цъфтят веднъж годишно, но можете да съкратите този период на латентност и да „подмамите“ орхидеите да цъфтят по-рано, като следвате лесните съвети по-долу.

Отстранете мъртвия цветен шип

След като вашата орхидея приключи с цъфтежа си, проверете внимателно отработения цветен шип за признаци на пъпки. Зелените цветни шипове без пъпки понякога ще цъфтят отново, но ако цветният шип е започнал да изсъхва или става кафяв, го отрежете в основата на растението, като използвате чифт чисти и стерилизирани ножици. 

Свързани статии

Пресадете орхидеята

Пресаждането на орхидеята може да подобри здравето на вашето растение и да направи цъфтежа по-вероятен, особено ако никога преди не сте пресаждали вашата орхидея.

Закупените от магазина орхидеи често се поставят в мъх и или пък в пластмасови контейнери, които задържат твърде много влага, което може да причини гниене на корените. Това може да се избегне, като се пресадят орхидеи в саксии с дренажни отвори и се използва смес за саксии на основата на кора, която позволява на водата да се оттича свободно. 

Осигурете на вашето растение редовни грижи

За да помогнете на вашата орхидея да натрупа енергия за повторно разцъфтяване, поставете растението си на място, което получава ярка, но непряка светлина и поддържайте растението си при стандартна стайна температура между 18 – 29 градуса. Поливайте орхидеята си редовно. Ако искате да увеличите влажността близо до вашите растения, можете да добавите овлажнител или плосък съд с камъчета. Веднъж месечно осигурявайте органичен течен тор, за да насърчите вашата орхидея да цъфти отново. 

Свързани статии

Обърнете внимание на температурата

След няколко месеца вашата орхидея трябва да произведе нови листа, което е знак, че растението е готово да цъфти отново. Когато вашата орхидея има поне едно ново листо в пълен размер, преместете я на хладно място, където нощните температури падат между 12 – 18 градуса. Продължете да осигурявате на вашето растение подходяща светлина и вода на новото му място за отглеждане.

Охлаждането на орхидеите може да се направи по няколко начина, но най-лесният вариант е да преместите орхидеята си близо до хладен прозорец през есента или зимата. Ако температурите позволяват, можете също да поставите орхидеята си на открито, където температурите са по-ниски, но не забравяйте да предпазите орхидеята си от твърде ниски температури. 

Свързани статии

Потърсете нов шип на вашата орхидея

Излагането на орхидеите на хладни, нощни температури обикновено ги кара да започнат да цъфтят отново и често ще видите нов цветен шип да се появява в рамките на един месец. Цветните шипове са тънки и имат изпъкнали краища, които приличат на стиснат юмрук или ръкавица. Ако не видите да се образува цветен шип в рамките на месец или два, преместете орхидеята си на ново място, за да видите дали вашето растение ще расте по-добре на това място.

Когато видите началото на нов цветен шип, преместете орхидеята си обратно на първоначалното й място за отглеждане и се грижете за растението си както обикновено. Цветните шипове се нуждаят от допълнителна опора, докато растат и ще трябва да бъдат внимателно подпряни на пръчка, когато достигнат приблизително 12 сантиметра дължина.

Свързани статии

Коментирай