Притчи, мъдрости, цитати

Притча за търпението и любовта

Как да не се ядосваме за дребни неща

26.04.2016г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Динамичното ежедневие ни поставя не в една и две трудни ситуации. Често се ядосваме за дребни неща, изпитваме несъгласие, а понякога и гняв. Всичко това може да се обобщи с една дума – стрес. Колко често сами създаваме стресовите ситуации и как да ги преодолеем?

Следващата поучителна история ще ви покаже защо да не обръщате внимание на дребните неща, как да живеете в мир със себе си и всички останали.

Притча за търпението и любовта

Тукарам бил велик индийски мъдрец, винаги изключително спокоен и никога не се ядосвал. Проявявал любов към хората край себе си. Един ден при него дошъл един от учениците му, за да го попита каква е тайната на неговото търпение и вътрешен мир.

– Не знам какво да ти кажа за моята тайна, но знам каква е твоята тайна. – отвърнал мъдрецът.

– Що за тайна е това? – попитал учуден ученикът.

– Ти ще умреш след седмица. – отговорил учителят.

Ученикът си тръгнал мълчаливо, приемайки за истина това, което неговият учител му казал. През следващите седем дни младежът медитирал, преосмислил живота си, започнал да се държи добре с близките си и не се ядосвал за нищо. Подготвял се за своя край. На седмия ден отишъл при Тукарам и му казал:

– Благослови ме, учителю, защото умирам.

– Моята благословия винаги ще бъде с теб. Разкажи ми как прекара последните седем дни. Ядосваше ли се на твоите роднини, близки, на събитията, които се случват? – попитал учителят.

Свързани статии

– Не, разбира се! Имах седмица, в която ги разбирах и обичах силно. – отговорил ученикът.

– Вече знаеш моята тайна. Аз живея така, сякаш всеки ден е моят последен. Ето защо проявявам любов във всичките си взаимоотношения.

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Дориана ( преди 7 години )