Интимно

Какво не бива да правите с вагината си след секс

Не спете с дантелено бельо

27.11.2017г. / 17 12ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сексът е едно от най-приятните изживявания. Но понякога след тези хубави емоции се сблъскваме с различни видове инфекции. Дори и да ползвате презерватив, след полов акт вагината ви продължава да бъде изложена на риска от инфекции.

Така например измиването ѝ със сапун може да наруши киселинната ѝ среда, да раздразни кожата. Ето защо се препоръчва да се ползва интимна козметика или да се подмиете с чиста вода. Какво друго не бива да правите с вагината си след секс?

Да спите със секси бельо

Секси бельото е част от гардероба на всяка жена. В специалните моменти искаме да впечатлим с нещо красиво върху себе си, но след секс е важно какво ще се докосва до вагината ни. Тогава вагината е топла, влажна, има секрети.

За разлика от синтетичното спортно облекло, което носите по време на спорт, секси бельото не е изработено от тъкан, която попива потта и поддържа кожата ви суха. Красивите бикини и бодита, обикновено са направени от найлон, вискоза или полиестер.

Те задържат влагата, правейки вашата интимна зона подходящо място за размножаване на бактерии и гъбички, което води до инфекции. Памучното бельо е най-добрият приятел на вашата вагина след секс (и не само).

5 начина да избягате от рутината в секса

Да си вземете вана

Може да звучи много романтично след секс да прекарате малко време с любимия в топла вана с много пяна. Но това също крие риск за вашето интимно здраве. Сексуалната стимулация подува вулвата ви и разкрива входа на влагалището.

Седейки в топла вана/джакузи с партньора си, увеличавате шанса за вагинални инфекции. Вашата кожа има свой собствен микробиом за борба с инфекциите. Но прекомерното почистване измива естествената ви защита, намалявайки способността на кожата да поддържа инфекции далеч от вагината ви.

Секс правила за жени

Не се бършете с мокри кърпички

Ако кожата ви е алергична към аромати, алкохол, глицерин или някои масла, трябва да се въздържате от използването на мокри кърпички за почистване на вагината ви след секс.

Повечето мокри кърпички съдържат силни химикали, които могат да предизвикат дразнене на вече чувствителната вагинална кожа. Ако трябва да използвате мокри кърпички, уверете се, че те са специално създадени за интимна хигиена, но и с тях бъдете внимателни.

Свързани статии

Задържате урина

Дори и да усещате, че не ви се пишка след секс, опитайте се. Това е естествен начин да изчистите бактериите от вагината. Задържането и на малко количество урина след секс може да увеличи риска от инфекции на пикочните пътища.

Добра практика е до час след края на полов акт да посетим тоалетна по малка нужда. Също така, след уриниране, имайте навика да се избършете отпред назад, за да избегнете разпространението на бактерии от ануса към влагалището.

 

Коментирай