Здраве и красота

Три важни ползи от йога

Кои са те

15.06.2017г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Предимствата на йогата надхвърлят далече усъвършенстването на гъвкавостта. Йога носи много повече ползи за здравето, отколкото смятате. За някои от тях вероятно дори не бихте предположили, но са факт. Кои са те?

Облекчава болките в гърба

Ако ви боли гърбът, най-доброто, което можете да направите е да практикувате йога, вместо да лежите на дивана. От лежането гърбът ще ви заболи още повече.

Упражненията при йога доказано помагат на хора с хронични болки в гърба заради системното коригиране на стойката, позата на тялото и увеличаване на гъвкавостта.

Мускулите на гърба и корема също се стягат, което позволява те да „носят“ товара на тялото по-качествено. Така болките отшумяват, а тонусът се покачва. Стресът намалява, а вие се чувствате прекрасно.

Предотвратява остеопорозата

Достатъчни са около 15 минути на ден, прекарани в йога практики, за да намалите драстично рисковете от поява на остеопороза с напредване на възрастта.

Свързани статии

Изследванията показват, че хората, практикуващи йога още на млади години показват много по-ниски рискове от отключване на заболяването след 50-годишна възраст. Йога помага за усвояване на минералите и хранителните вещества, необходими за увеличаване на костната плътност като по този начин организмът ви става по-малко податлив на възможни здравословни рискове, свързани с опорно-двигателния апарат.

Помага на сърдечносъдовата система

Йогата има подобни на кардиото ползи за сърдечносъдовата система. Тя помага за намаляването на холестерола и триглицеридите в кръвта, така опасни за кръвоносните съдове.

Йога помага още за нормализиране стойностите на кръвното налягане, понижаване на сърдечния ритъм, а като прекрасен бонус към всичко това идва и регулирането на телесното тегло. С йога практики всеки ден ще намалите мастната си тъкан неколкократно.

Снимка: pexels

Коментирай