Писна ми

Как да не полудеем преди Коледа

21.12.2006г. / 23 19ч.
Вергиния Генова
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Всички обичат и очакват Коледа, обаче толкова много неща трябва да бъдат приготвени, премислени, предвидени, препозвънени и преповторени, за да бъдем истински готови за празника.

Но ако се справяме с всичко сами, бързо ще се изнервим, уморим и ще ни се иска Коледа въобще да не съществува. За да не изживяваме такива нервни кризи и да изпадаме в прединфарктни състояния, умно решение е първо да си направим план-график и второ да впрегнем на работа всички налични джуджета.

1. Да си определим Коледен бюджет и да разчетем всички разходи, така че да се вместят в него – да има и за украса, и за подаръци, и за храна. Всяко семейство си има приоритети, затова разпределете парите според тях.
Иначе целия януари ще се чудим постите не бяха ли всъщност преди Коледа.

2. Да си направим списък и да пазаруваме по него, така вероятността да забравим нещо е по-малка. А ако ще поверяваме тази дейност на някое мъжко джудже – списъкът е направо задължителен – даже би трябвало да бъде придружен с описание. Примерно купи Коледен чорап, най-вероятно няма да го намериш на щанда с алкохол или в хладилника с месата, потърси около детския щанд или на изхода при касите. Купи щолен – прилича на нещо средно между хляб и кекс и е поръсено обилно с пудра захар – ако не го различаваш, за по сигурно питай някой от персонала.

3. Да ангажираме всички налични джуджета. Трябва да им обясним, че празникът е празник, защото всички участваме в него, не само когато отваряме подаръците под елхата, а и когато подреждаме масата, готвим, украсяваме дома и пазаруваме. Малките палавници са толкова очаровани от пристъпващата в бяло Коледа, че с ентусиазъм ще се включат в подготовката на празника, според силите си. На вас остава само да разпределите задачите.

4. Не се престаравайте. Запазете уханието на празник в душата си, не се старайте да сте перфектни ида се дразните, че не всичко е според желанията и очакванията ви. Може би децата няма да украсят елхата по най-естетичния според вас начин, но пък ще запалите в сърцата им любовта към Коледа. Може на Бъдни вечер да няма 9 постни ястия, но какво толкова, и 7 вършат същата работа, а дори и три – ако това са ни възможностите.

Специално за дамите, които са далече от дома си или пък още не са намерили половинката си, имаме под ръка идеи за десетки приятни неща, които можеш да направиш и да се почувстваш празнично, макар да си сама.

И последна, четвърта точка от плана:
4. Не се ядосвайте. Наистина не си заслужава.

Коментирай