Писна ми

Гинеколози и мамолози

30.06.2008г. / 09 31ч.
Вергиния Генова
Гинеколози и мамолози

Може би отдавна трябваше да споделя тези, меко казано, наблюдения, но бих искала да насоча погледа ви към проблемите с профилактичните прегледи. Именно защото поради липсата на навременни, качествени и безпроблемни прегледи много българи страдат от сериозни болести, които често водят до бърз летален изход.

Накратко одисеята, през която трябва да се премине, по стандартния път през личния лекар.

Първо – отивам при личния лекар и му обяснявам, че не са ми правени никакви профилактични прегледи, а държа на това. В женските списания редовно напомняме на дамите, че те са изключително важни. Това му го спестявам, като информация – би трябвало да я знае. След известно количество уговорки и обяснения, как няма баш направления, но все пак ще ми даде за гинеколог. За мамолог ми обясни, че гинеколога дава направленията.

Аз се бях информирала добре и отидох в момента, когато би трябвало да има направления за всичко.

Щастлива и доволна с листчета в ръка, тръгнах към следващия етап – гинеколога.

За съжаление нямах време и възможност да проучвам и избирам, отидох в поликлиниката, където водя детето на доктор, защото използвах болничния за гледане на дете, за да си направя и аз някой и друг преглед. Има няма 3ч. чакане пред кабинета, естествено, че и детето трябваше да се жертва за моя профилактичен преглед.

След като вече бях безумно изнервена, а то изморено, най-накрая успях да вляза при въпросния специалист. Естествено бях решила да отида и на мамолог, и както ме бяха посъветвали, си поисках направление. Отговорът беше – ама аз не давам направления, вашия личен лекар трябва да ви даде, нещо не сте разбрали, върнете се при него.

Да, все ние не сме разбрали! Познайте дали ми даде направление за мамолог? Познайте дали ще отида скоро на какъвто и да е профилактичен преглед по тази пътека!

Сигурно и други могат да споделят подобни преживявания и дори много по-сериозни. И това на фона на всякаквите лозунги и кампании колко са важни своевременните и регулярни гинекологични и мамологични прегледи за съвременната жена.

Може би, когато правим такива кампании трябва простичко да казваме и колко струват, защото видно е, че те не са безплатни. Ако искаш да си здрав в България трябва да плащаш. Трябва да плащаш дори за това да провериш дали си здрав. А недай си боже да ти има нещо, в кой етап на болестта ще го установиш, при условие че никой не е заинтересуван да ти се правят каквито и да е профилактични прегледи?

* * *

Кристина Димитрова не пропуска профилактиката

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
plami ( преди 11 години )
a ako trjabva da obsudim fakta 4e ginekolozite bi trjabvalo da obsledvat grudnite jlezi palpatorno ,kato 4ast ot profilakti4nijat gin.pregled,no koj go pravi?a citonamazkata-o6te nikoj ne mi e predlagal sam takava,trjabva dapoiskam sama i estestveno da si ja zaplatja.az go pravja za6toto e vajno,no bi trjabvalo te da informirat jenite za nujdata ot takava.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Магдалена ( преди 11 години )
Искам за ви разкажа нещо потресаващо. Преди година една моя приятелка -Нина на 19 год и половина тогава отива на гинеколог, защото има конкретни и сериозни оплаквания - кървене след полов акт и силни болки.Гинеколожката я преглежда ,изслушва оплакванията й и й дава експертен отговор "Вие младите толкова често секс правите и толкова грубо, затова така се е получило!" Нина е и доста слабичка и лекарката е изтъкнала и това като причина за болка. Ни я праща на никакви изследвания , изписва й лекарства и я отпраща. Но Нина не се оправя, почва да й прилушава, ходи пак при същата гинеколожка - пак й изписва лекарства -БЕЗ ДА Я ПРЕГЛЕДА !И така 6 месеца, докато един ден Нина припада. Завеждат е във частна болница и там лекарите за минути установяват, че има рак, трябва да й махнат матката. Операцията трябва да се направи бързо.Семейството и приятелят на Нина решават да отидат в София в най-добрата болница в България за такива операции. Там й вадят матката и разбират, че тумора е злокачествен.Ситуацията е изпусната... След операцията Нина посещава химио и лъче терапия, пие лекарства, санаториуми, отложи си сватбата за след като се оправи !Но половин година преди да навърши 22 години след поредица от химиотерапии, тя вече е крайно изтощена, много отслабнала, неможе да се движи от слабост, неможе да се обслужва и остава на легло. Изследванията показват тумора е засегнал костите. Така изкарва още един тежък месец, дори лекари са се разплаквали- красиво момиче като сълза на прага на ... Това е бил нейния последен месец...Равносметката на лекарите в София била, че още тогава, ако онази гинеколожка е видяла проблема, дори нямало да се стигне до вадене на матката !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Рени ( преди 11 години )
Не само за профилактичните прегледи е така. Аз бременна в 4-тия месец отидох за направление, за гинеколог и личният ми доктор ме попита за какво ми е това направление...нямам думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Илияна ( преди 11 години )
Всичко написано от авторката е много точно.Винаги, когато съм ходила на профилактичен преглед на мамолог съм си плащала, защото съм го правила по мое желание.За профилактиката се говори много, което не е лошо, но мисля, че трябва да се помисли за по-широк достъп на всички хора за профилактични прегледи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време