Интимно

Ползите от редовния секс

Освен здрав сън...

02.02.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Добрият хранителен режим, редовните упражнения – всички знаем, че тези неща са полезни за здравето и ни помагат да влезем във форма или да я запазим. Но има и още един приятен начин, за разлика от броенето на калории и потенето във фитнеса, да се чувстваме прекрасно.

Ако се сетихте за секса – познахте! Експерти твърдят, и вероятно имат право, че редовният секс носи множество физически и психически предимства и играе важна роля в здравословния начин на живот.

От чисто физиологична гледна точка сексът може да се разглежда като тренировка. По време на акт участват всички важни групи мускули – на таза, бедрата, корема, ръцете и задните части. 30 минути секс се равнява горе-долу на 200 изгорени калории. Освен това по време на секс пулсът се ускорява, а в момента на оргазъм е възможно да скочи до 150 удара в минута при нормални нива средно по около 70.

Честият оргазъм може да спомогне за преодоляване на грипа и настинки, а някои твърдят, че има пряка връзка с дълголетието при мъжете – онези, които редовно изпитват оргазъм, живеят по-дълго. Редовният секс засилва имунната система, подпомага хормоналния баланс и забавя процесите на стареене.

Доказано е, че нормализира кръвното, стимулира кръвообращението, намалява холестерола, което пък ви предпазва от потенциален сърдечен удар или инсулт.

Свързани статии

Но колкото и да са ползите от редовния секс, едно е сигурно – винаги трябва да го практикувате безопасно! Не пренебрегвайте опасностите от разпространение на полово предавани болести и нежелана бременност. Най-добрият метод, както знаете, е презервативът. Полово предаваните болести могат да доведат до изключително сериозни заболявания, стерилитет и дори смърт.

А така ще отидат по дяволите всички прекрасни ползи, които сексът ни носи!

Ето и най-добрите от тях:

  • Сексът облекчава болката – освобождаването на ендорфини намалява болката по естествен път. Дори силната артритна болка и мигренозните пристъпи могат да бъдат добре повлияни след оргазъм. Предменструалните болки също влизат в графа – добре повлияни от секса болки!
  • Намалява нивата на стреса – хормонът окситоцин, който се освобождава непосредствено след оргазъм, спомага за отделянето на ендорфини. Това освен, че редуцира стреса, намалява и напрежението в мускулите.
  • Пази сърцето здраво – редовният секс означава редовна тренировка за сърцето, следователно е полезен! Статистиката сочи, че мъже, правещи секс най-малко 2 пъти седмично имат по-нисък риск за развитие на сърдечносъдови заболявания.
  • Помага срещу депресия – сексът е естествен антидепресант.
  • Контролира пикочния мехур – мускулите, отговарящи за контролираното свиване и отпускане на мехура се съкращават по време на секс, което е полезно. Добре тренираните мускули на пикочния мехур помагат за задържане на урината и задържане на еякулацията.
  • Намалява риска от рак на простата – редовният секс намалява с 1/3 рисковете от развитие на злокачественото заболяване.
  • Поддържа младостта – сексът стимулира обновяването на клетките на епидермиса чрез изпомпване на кислорода от организма, с което притокът му и пренасянето на хранителни вещества чрез кръвта към повърхността кара кожата да сияе.
  • Естествено приспивателно – никога няма да имате проблеми със съня, ако практикувате редовен здравословен секс!
Коментирай