Интимно

Истини за любовта, базирани на научни изследвания

Любовта удължава живота

28.10.2014г. / 16 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Любовта е най-важното и истинско чувство, което изпитваме през живота си. За много от преживяванията и усещанията, които тя ни носи, нямаме обяснения. Но за друга част има истини, които се позовават на научни изследвания. Вижте някои от тях.

Любовта се различава от страстта

В любовта физическата привлекателност играе важна роля. Но според учени, емоционалната любов е много по-различна от страстта. Именно заради тази разлика сексът за една вечер рядко има тенденция да премине към дългогодишна връзка.

Проучванията показват, че страстта се диктува от тези центрове на мозъка, които отговарят за мотивация / награда в мозъка, докато любовта се диктува от тези области на мозъка, които са свързани с грижата и съпричастността.

Любовта е едновременно чувство и продължително състояние на ума

Всеки е чувал израза „две сърца бият като едно“. Дали е възможно? Според науката това е напълно възможно. В момент на дълбока връзка, хората, които са влюбени, несъзнателно имитират израженията на лицето, жестовете, дори и физиологичния ритъм на своите партньори.

Но любовта също може да бъде и продължителна умствена и емоционална ситуация, в която ние дълбоко се грижим за благополучието на другия, изпращайки към него позитивни мисли и енергия.

Любовта удължава живота

Според проучване любовната връзка влияе положително върху дългогодишното физическо здраве на човек. Доказано е, че както тютюнопушенето, така и самотата и липсата на социална връзка може да доведе до по-кратък живот. Мъжете, които са в брак се радват на по-добро здраве. И това най-вероятно се дължи на факта, че имат половинка, която да се грижи за тях, но и с която имат изградена емоционална и физическа връзка.

Любовта може да бъде заразна

Изразяването на грижи, състрадание и съпричастност могат да вдъхновяват тези чувства и у другите хора.

За да се изгради една продължителна и устойчива връзка се изисква много работа

Анализ на най-добрите изследвания, свързани с изучаването и наблюдаването на дългогодишните любовни връзки, разкрива няколко вида поведение на влюбените. Когато партньорите не са в близост, но имат положителни мисли един към друг, те подкрепят личния растеж и развитие и непрекъснато се учат от общите си преживявания.

Това доказва, че силата на мисълта и положителната енергия, която излъчваме, действително има някакво влияние върху събитията в нашия живот – били те положителни или отрицателни.

Можем да увеличим нашия капацитет за любов

Изследвания доказват, че има упражнения, които само за няколко месеца могат да ни направят по-съпричастни и положителни. Например, монасите, които практикуват редовно емпатична медитация, показват различен ритъм на алфа-вълните в мозъка, в сравнение с тези хора, които изобщо не медитират.

Медитацията за разширяване на съзнанието и развиване на съпричастността повишава активността в центровете на мозъка, които са свързани с положителните чувства, емоции и емпатията и намаляват активността на центровете, отговорни за страха.

Мисълта може да промени любовта

Както вече споменахме, силата на мисълта играе голяма роля, дори в любовта. Ако насочим вниманието си към партньора, ние създаваме една спирала от уважение и щастие. За да бъде взаимна тази спирала, енергията ни трябва да бъде положителна.

Свързани статии

Това означава, че ако искаме да бъдем ценени от любимия, да получаваме грижа, трябва да покажем своите благодарност и признателност към него или нея, чрез дела и думи.

Любовта към един човек не е вечна, но би могла и да бъде

Любовта не може да трае вечно при всички двойки. С годините и натрупването на житейски опит, ние променяме нашата биология, начин на мислене, нужди, често партньорите започват да гледат в различни посоки по отношение на своето развитие и т. н.

Тъй като ние никога няма да бъдем фиксирани и неизменими с това и за любовта ни не може да се каже, че ще бъде такава. Но въпреки това има двойки, при които силата на чувствата остава непроменена през годините.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )