Интимно

Изневярата не е най-лошото нещо за една връзка

Има много по-пагубни неща, които партньорите могат да си причинят

25.11.2016г. / 17 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изневярата определено е едно от най-непростимите прегрешения в една връзка. Тя е и най-бързият начин да съсипеш отношенията с партньора си. Но има други действия, които могат да бъдат още по-пагубни за взаимоотношенията. Кои са те?

Лъжи и криене на факти от партньора

Доверието е от първостепенно значение за една връзка. Когато то се изгуби, всичко друго се обезсмисля. Най-лошото е, ако партньорът ви ви хваща многократно в лъжа. Болезнено е да получаваш такова отношение от най-близкия си човек и за много хора лъжата е по-непростима от изневярата.

Липса на проява на привързаност

Когато по нищо не си личи, че сте привързани към партньора си, той ще започне да се чувства отритнат. Ще започне да се пита дали все още го обичате и дори да му кажете с думи, че е така, действията му ще ви карат да се съмнявате в това. Демонстрацията на привързаност и ангажираност с онова, което се случва с партньора, показва всъщност реалната обич и нужда да си покрай човека, когото обичаш.

Пасивна агресия

Липсата на комуникация води до пасивна агресия. Когато има някакъв проблем, но никой от партньорите няма желание или смелост да го изкаже, се натрупва потисната агресивна енергия, която в даден момент избухва. А докато избухне, разрухата в отношенията върви с пълна сила.

Упоритост и твърдоглавие

Някои хора просто не могат да търпят чуждо мнение. Винаги представят нещата по такъв начин, че те да са прави. Потиснатият партньор страда в подобна обстановка и губи интерес към връзката.

Да останеш във връзката заради удобството

Някои хора проявяват такъв мазохизъм и остават в токсичната за тях връзка по различни причини – да не разочароват близките и семействата си, заради децата, заради общи заеми или финансово състояние. Има още безброй причини, поради които някои хора не се решават на раздяла. Някои от тях са чисто психологически. Това самозалъгване обаче води до неизбежна разруха и е по-лошо от изневяра.

Ревност

Пагубната ревност е отрова за отношенията в една връзка. Вечното подозрение, демонстрацията на съмнение и агресия, следенето, тенденциозните въпроси – всичко това е част от ревността и то съсипва истински. Психологическата травма, която нанася болестната ревност е по-силна и по-жестока от изневярата.

Защото някои хора могат да простят изневярата и да разберат причините за случването ѝ. Но ревност не се лекува.

Скандали за битовизми

Битовизмите са неизбежни. Всеки има своя стил на живот и рядко всички разбирания съвпадат между партньорите. Оттам се случват и проблемите. Но е наистина тъпо в основата на караниците и скандалите ви да стоят хвърлянето на боклука, развалената брава или мръсотията в кухненската мивка.

На фона на истински сериозните проблеми тези битовизми изглеждат наистина нелепи. И са много по-вредни за една връзка, отколкото би била една изневяра, защото са системни и хронични.

Снимки: iStock

Коментирай