Здраве и красота

Какво трябва да включва диетата за разширени вени?

Яжте храни, богати на фибри

06.02.2017г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Страдате от разширени вени или имате предпоставка за тяхната поява? Тогава със сигурност знаете, че не бива да поддържате наднормено тегло и че в диетата си е добре да включите храни, които благоприятстват състоянието на кръвоносните съдове. Вижте какво е добре да включите в ежедневното си хранене, което е препоръчително да не надвишава 5-6 малки хранения.

Консумирайте храни богати на витамин С

Ако страдате от разширени вени, препоръчително е да добавите към ежедневното си хранене храни, богати на витамин С и Е. Витамин С е мощен антиоксидант, който е необходим за производството на колаген и еластин – два важни елемента за съединителната тъкан, които спомагат за поддържането на силни и тонизирани кръвоносни съдове.

Този така важен витамин подобрява кръвообращението. Затова много често неговият дефицит се свързва с появата на разширени вени. Според специалисти, в диетата за разширени вени пациентите е добре да добавят и витамин Е, който добре работи заедно с витамин С.

Яжте храни богати на фибри

Диетичните фибри могат да бъдат класифицирани в две основни категории – разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри образуват нещо като гел в стомаха, създават усещане за ситост, докато неразтворимите фибри, които не се разтварят във вода, преминават през червата без да се задържат дълго време в тях.

Разтворимите фибри са ни необходими за балансирането на чревната система. Те намаляват риска от запек. Запекът от своя страна е причина за увеличаване напрежението във вените, което с течение на времето заедно с други фактори може да доведе до образуването на разширени вени.

Отлични източници на разтворими фибри са овес, ленено семе, грах, боб, ябълки, моркови, ечемик, тиква и други.

Свързани статии

Пийте достатъчно вода

Когато консумирате храни богати на диетични фибри, не забравяйте да пиете и повече вода. В противен случай тези влакна могат да имат обратен ефект. Също така внимавайте и с приема на алкохол, кафе и чай, тъй като тези напитки имат силно дехидратиращо действие.

Яжте храни, които са богати на биофлавоноиди

Биофлавоноидите са група от съединения, които се срещат естествено в растенията. Благодарение на тях, те дължат своите наситени цветове, предпазват ги от някои насекоми, заболявания. Храни богати на биофлавоноиди са зеленият чай, какаото, цитрусите, горските плодове, гроздето, орехите и други.

 

Коментирай