Интимно

Може ли спиралата да попречи по време на секс?

Често задавани въпроси

07.04.2017г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Спиралата е предпочитан метод за контрацепция от много жени, защото не им се налага да се притесняват дали са изпили хапчето или дали презервативът се е скъсал.

Някои обаче си задават въпроса: „Дали спиралата ще повлияе на сексуалния ми живот?“

Всяко тяло има своите особености и не е задължително при всеки да се проявят еднакви проблеми, но все пак не са изключени някои възможности спиралата да ви попречи. Кои са те?

Вероятно няма да попречи на либидото ви

Няма никакви доказателства, че поставянето на спирала може да помрачи сексуалното ви желание.

Въпреки че някои спирали са обогатени с хормонални контрацептиви, които могат да окажат влияние върху либидото ви. При някои жени дори могат да се проявят и симптоми, свързани с менструацията – намалено или усилено кървене, спазми, спиране на цикъла.

Сексът може да стане по-страстен

Тъй като поставянето на спиралата се прави от лекар, след това нищо не зависи от вас. Не се налага да прекъсвате сексуалната си игра, за да поставяте презерватив, например. Това убива страстта и много мъже дори губят ерекцията си в подобни моменти. Със спиралата няма да ви се налага да прекъсвате каквото и да било. Спонтанността в секса може и да се увеличи.

Обаче партньорът ви може да усети спиралата

Ако не е поставена напълно добре или ако струните на спиралата не са отрязани правилно, партньорът ви може да усети леки убождания по време на секс. Това, разбира се, не се проявява във всички случаи и дори вероятността да се случи е твърде малка.

Свързани статии

Може да се появи кървене след секс

Възможно е да се появи кървене след секс най-вече при спирали с хормонални добавки, както и ако стената на матката е по-изтънена. Това може да се окаже причина за появата на кървене. Добре е да се консултирате с лекар, особено ако се появи болка освен кървенето след секс.

Всички секс пози са възможни

По правило няма причина която и да е секс поза да ви причини болка заради спиралата. Всяко тяло обаче е различно, съответно разположението на матката ви може да създава предпоставки за болки при някои секс пози. Това се случва в много редки случаи.

Грубият секс няма да я размести

И тук случаите на изхлузила се спирала са много редки. Грубият секс не би трябвало да накара спиралата ви да изпадне, най-вече ако е поставена правилно. Това се случва при едва 5% от ползващите спирала жени и то през първата година след поставянето им.

Снимка: iStock

Коментирай