Здраве и красота

4 знака, че не приемате достатъчно калории

Тренировките ви не са ефективни, защото нямате енергия

06.09.2017г. / 06 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Намаляването на приема на калории е ключова част от почти всеки план за загуба на тегло. Но понякога в желанието си да постигнем за кратко време по-добри резултати, прибягваме до спазването на драстични диети, които лишават организма ни от полезни калории и важни хранителни елементи.

Кои са 4-те знака, че не приемате достатъчно калории?

Не губите излишно тегло

Спортувате 3 или повече пъти седмично, но резултатите със свалянето на излишните килограми са незадоволителни. Нискокалоричната диета може да изглежда разумна, но ако е съчетана с интензивна физическа активност, това започва да влияе на метаболизма ви не както очаквате.

Вашите щитовидни и полови хормони ще бъдат засегнати, за да компенсират голямата промяна, която въвеждате в тялото си, казват специалисти. Ето защо първоначално се опитайте да намалите дневния прием с 300 до 500 калории.

Термогенни храни, подходящи за диета

Хипогликемия и промяна в настроението

Когато не се храните достатъчно, когато се опитвате да редуцирате телесното тегло, има риск да изпитате симптомите на ниска кръвна захар като глад, тревожност, замайване, слабост.

Недостатъчният прием на полезни калории може да увеличи риска от хипогликемия, а той се повишава значително, когато гладуването е съчетано с високо физическо натоварване. Може да не ви се вярва, но нивата на кръвната захар могат да повлияят на настроението ви.

Апетитът ви може дори да бъде манипулиран от вашите емоции. Когато кръвната ви захар е ниска, мозъкът ви страда, което влияе върху способността ви да се справяте със стреса и да се въздържате от агресивно поведение. Ето защо, когато спазваме строги диети нямаме настроение, изнервени сме.

7-дневната диета на Моника Белучи

Тренировките ви не са ефективни

Осигуряването на полезна и балансирана храна в достатъчно количество е от съществено значение за „горивото“, от което се нуждаете по време на тренировка. Сами ще забележите дефицита на полезни калории, когато се опитате да вдигнете тежести в залата или бързо се изморите при джогинг.

Свързани статии

Консумирането на някои въглехидрати преди тренировка и допълването след това с комбинация от протеини и въглехидрати ще подпомогне възстановяването ви. Това ще позволи на тялото ви и да изгради мускули.

Промени в месечния цикъл

Ограничаването на калориите до минимум може да доведе до промени в нивата на хормоните, които да се отразят и на редовността на месечния ви цикъл. Адекватното хранене е важно за нормалната функция на хормоните, ето защо е важно да си осигурите достатъчно здравословни калории.

Коментирай