За дома

Ешеверия – един от най-красивите сукуленти

Как да отглеждаме ешеверията?

01.02.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Ешеверията е едно от най-красивите и интересни сукулентни растения. Тя може да се отглежда в домашни условия и в градината. Както при повечето сукуленти, така и при нея се изискват минимални грижи, за да расте пълноценно. Това я прави отличен избор за хора, които обичат красотата на растенията, но не обичат непрекъснатите усилия по отглеждането им.

Местоположение и светлина

Ешеверията обича много добре осветените места. Повечето видове ешеверии предпочитат обилна светлина до обяд, а следобед – разсеяна, но не сянка. Подходящи за целта са източните первази.

Други видове пък обичат непрекъснатата ярка непряка светлина.

Температура

Ешеверията не обича особено горещите температури. През пролетта и лятото е важно те да са над 18 градуса, което в нашия географски регион е изпълнимо. През зимата минималните стойности не трябва да падат под 5 градуса.

Ешевериите могат да издържат и на открито през зимата, особено ако са посадени в градина. Все пак при екстремно минусови температури има риск да загинат. Не се плашете, ако най-долният пласт листа изсъхнат и паднат. Това е защитен механизъм.

Поливане

Както всички сукуленти, така и ешеверията не се нуждае от особено поливане. Тя е с дебели, месести листа, които задържат достатъчно запаси от течности.

Все пак, почвата на ешеверията трябва да е достатъчно добре овлажнена, а не засъхнала. Поливайте по-често в топлите летни дни.

Почва

Идеалната почвена смес за ешеверията е обикновена градинска пръст и пясък, смесени на равни части. Може да се наторява със специални течни торове за сукуленти през няколко седмици.

Свързани статии

Пресаждане и размножаване

Ешеверията образува малки оформени в розетки издънки, приличащи на възрастното растение. Те се изрязват и са готови за директно засаждане в отделна саксия, от които се развива младото растение.

Пресаждане и размножаване може да се направи и чрез листна резница. Изрежете едно листо от възрастното растение, оставете го да изсъхне за едно денонощие и след това го поставете в саксия с влажна почва.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай