За дома

Астилбе – цветно огнено пламъче

Как да отглеждаме астилбето?

08.05.2016г. / 10 29ч.
Илияна Николова
снимка: wikimedia commons

снимка: wikimedia commons

Астилбе е изключително красиво тревисто растение, което цъфти в невероятни тонове. Цветовете му са продълговати, бухнали и приличащи на свещници. Различните видове цъфтят в розово, алено, бяло, лилаво, бледорозово.

Родината на астилбето е Азия. Типично е за планинските райони. Много издръжливо растение, което не е особено претенциозно към грижи. Тъй като расте на големи туфи, астилбето е подходящо за градината. Разпространява се настрани много бързо. Достига до метър и половина височина.

Местоположение и светлина

Астилбето не обича прекалено осветените места. Поставете го на сенчесто или полусенчесто място. През лятото се допуска повече осветеност, но не директна.

Поливане

Поливането е често и умерено. Почвата трябва да се поддържа непрекъснато влажна. През лятото е необходимо да се оросява периодично, защото астилбето има нужда от влажен въздух в горещините. Пресушаването предизвиква пожълтяване и окапване на листата и пречи на цъфтежа.

Температура

Температурата за астилбето трябва да е умерена. През зимата не трябва да пада под 13 градуса, а през лятото – да не надвишава 27.

Почва

Почвата е добре да е пропусклива и да съдържа известно количество пясък, който да дренира. Обикновената градинска пръст е напълно достатъчна за астилбето. Не се налага специално наторяване.


Размножаване

Размножаването става чрез вземане на резници през пролетта или разделяне на коренищата. Чрез разделяне става по-бързо, тъй като астилбето само се разраства настрани, което предразполага към лесно размножаване.

Пресаждане

Старите растения се пресаждат всяка пролет в нови, по-обширни саксии. В градината няма нужда от пресаждане.

снимки: wikimedia commons

Коментирай