Здраве и красота

Съвети от д-р Сара Бърнет как да преглеждаме сами гърдите си

16.05.2012г. / 12 54ч.
Аз жената
Съвети от д-р Сара Бърнет как да преглеждаме сами гърдите си

Д-р Сара Бърнет е консултант по радиология и успешно излекуван пациент от рак на гърдата. Разговорът с нея, както и с Лиева Нейшън, медицинска сестра, е насочен към риска от рак на гърдата и възможните мерки, които могат да се предприемат от жените в насока защита от това коварно заболяване – ежемесечно провеждане на самоизследване в домашни условия и извършване на профилактични прегледи при специалист навреме...

Защо жените не се чувстват уверени да преглеждат гърдите си?

Д-р Сара Бърнет: Според мен има 2 основни причини. Едната е, че преди време имахме доста конкретни инструкции за това как да преглеждаме гърдите си – под душа, в леглото в седнало и в легнало положение и т. н., но тогава се говореше само за бучки в гърдите. В днешно време самоизследването не може да се фокусира само върху търсенето на бучки и тук инструкциите стават малко по-общи и объркващи. Жените не са сигурни какво да очакват и какво да търсят, когато опипват гърдите си, когато ги оглеждат и когато ги проверяват. От друга страна те изпитват известна доза страх от това, когато се преглеждат и намерят някаква бучка, която я е нямало преди.

В такъв случай какво трябва да правят жените, на какво трябва да обръщат внимание?

Сестра Нейшън: На всяко нещо, което им изглежда различно. Много е важно жените да познават тялото си и да не се сравняват с другите. Има много различни форми и размери гърди и е важно всяка жена да следи своите и да разбере кое е нормалното им състояние. Разбира се, гърдите се променят с възрастта, но следенето им на месечна база е това, което ще осигури познаването на нормалното им състояние.

Кои жени трябва да внимават особено за признаци на рак на гърдата?

Сестра Нейшън: Най-застрашени са, разбира се, тези, които са над 50 години, но жените на тази възраст са и най-наясно с потенциалната опасност и полагат допълнителни усилия в насока профилактика, провеждат редовно прегледи при лекар. За съжаление, тези, които трябва да се притесняват най-много са жените между 35 и 50 години. Не защото статистически са по-предразположени, а защото не обръщат достатъчно сериозно внимание на здравето си или защото не знаят какво да правят, за какви признаци да се наблюдават.

Д-р Бърнет, Вие самата преживявате рак на гърдата и то на сравнително млада възраст...

Д-р Сара Бърнет: Да, бях на 43 години, когато ми беше поставена диагноза рак на гърдата. Правех изследвания от много по-рано, тъй като майка ми имаше рак на гърдата и заради наследствения фактор започнах да се преглеждам доста млада. Разбира се, имах голям късмет, като радиолог можех лесно да планирам редовни прегледи.
Когато откриха раковите образувания при мен, те бяха 11 на брой. Ако се беше получило забавяне в установяването им, за да станат достатъчно големи и могат да се напипат, може би, вече щеше да е твърде късно.
При мен се наложи мастектомия и веднага след това протезиране. Отстраниха се и лимфните възли от подмишницата, за да се провери дали ракът се е разпространил и там и слава Богу не беше. След операцията проведох 5 месеца химиотерапия и сега всичко е наред.

Навременното диагностициране е най-важната мярка срещу рака на гърдата, така ли е?

Сестра Нейшън: Абсолютно правилно! Колкото по-рано се открие, толкова по-вероятно и бързо е излекуването.

Д-р Сара Бърнет: Статистически погледнато 90% от ранно диагностицираните пациентки се излекуват напълно – успехът зависи много и от степента на агресивност на самия рак. Ако вече се е разпространил по лимфните възли и е достигнал други органи, тогава вероятността е едва 10%. Така че ранното диагностициране наистина може да спаси живота.

Какъв е рискът от рак на гърдата при жена на 40 години, която не извършва често прегледи, нито провежда самоизследване?

Д-р Сара Бърнет: Преди 50-тата година вероятността е 1 на 50. Колкото по-близо сте до тази възраст, толкова по-голям е и рискът. Изключително важно е самоизследването на гърдите да се извършва редовно, както и периодично да се посещава специалист за преглед.

Много от жените не са наясно за какви признаци трябва да проверяват гърдите си. Сестра Нейшън, какви са Вашите съвети в тази насока?

Сестра Нейшън: Най-доброто време за самоизследване на гърдите е след месечния цикъл. Тогава гърдите вече не са напрегнати и тъканта на млечните жлези се е успокоила. Важно е самоизследването да се извършва в удобно време и на удобно място за жената, където може да застане пред огледало и се извърши оглед на тялото спокойно.

Жената трябва да се увери, че гърдите изглеждат по същия начин, както миналия месец. Не бива да се пренебрегва каквато и да е промяна в цвета и структурата на кожата – свиване, сбръчкване на гърдите, хлътване на зърната (само, ако това е промяна от нормалното състояние), секретиране от зърната.
След като жената добре е огледала състоянието на гърдите си със спуснати ръце, тя трябва да направи същото като ги повдигне. За огледа в това положение от съществена помощ е използването на огледалото – не бива да се пропуска огледът на кожата под видимата за очите част от обичайната им позиция.
Самоизследването нататък продължава с внимателно опипване на гърдите, започвайки от периферията и движейки ръка към зърното. Трябва да се търсят всякакви необичайни бучки и образувания.

Всяка жена има бучки в гърдите и това е напълно естествено, но трябва да се следи за нови такива, за промяна от последния преглед. Нормално е да се напипват бучки от различен размер и плътност, ако са част от тялото и при изследване вече се е потвърдил техният характер – тогава няма нищо страшно.
При съмнение за изменение, жената не бива да се колебае да потърси специалист за консултация!

Д-р Бърнет: В интерес на истината, малко жени могат да напипат бучка под 2 см. Лекари успяват да открият чрез палпация и образувания с размери около 15 мм. По-малките могат единствено да се видят с помощта на апаратура. Най-големият от моите 11 тумора беше 13 мм. Те бяха открити благодарение на ултразвука и мамографията.

Останалата част от интервюто може да прочетете в Puls.bg.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота