Здраве и красота

10 навика, от които се дебелее

Отървете се от навиците, които ви качват излишни килограми

26.11.2012г. / 13 10ч.
Нина Иванова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В есенно-зимния сезон традиционно качваме килограми, заради липсата на движение и по-тежката храна, която консумираме. Освен това, често са налице и нездравословни наши навици, от които дебелеем, без дори да осъзнаваме.

1. Не търсим съвет от хранителен специалист. Често започваме диети или режим, без изобщо да се консултираме с диетолог или експерт по храните, който ще ни насочи към най-подходящия план за нашата фигура.

2. Недостатъчен сън. Спим или твърде много или твърде малко и пак не се чувстваме добре в кожата си. Според ново изследване хората, които спят по-малко от 6 часа и повече от 8, са предразположени към пълнеене. Стремете се да спите около 7 часа на денонощие.

Свързани статии

3. Прескачане на хранене. Много жени все мислят и вярват, че ако не закусят или пък не вечерят, ще свалят излишните килограми по-лесно. А по този начин правят обратното – забавят метаболизма, организмът се затруднява да изгори калориите, прави си запаси и се натрупват излишните мазнини в тялото. Хапвайте често, но по малко, гласи златното правило.

4. Ядем прекалено бързо. Много вреден навик е хапването на крак, за 1-2 минути, с поглъщане на големи хапки недобре сдъвкана храна. Помните как родителите ви караха като дете да дъвчете бавно и внимателно. Добре сдъвканата храна ще бъде поета от стомаха и преработена в пъти по-лесно и ефективно от тялото, без да го затруднявате.

5. Гледане на много телевизия. Най-често срещаният навик, сред деца, възрастни, мъже, жени. Гледането на телевизия предразполага човекът да се отпусне, буквално „разложи“ върху дивана и да му се похапват само въглехидратни и не много здравословни храни – чипс, пуканки, солети, шоколад и т. н. Четете по-често, излизайте на разходка, дори и в студеното време, това ще ви освежи.

6. Слагате си по-голяма порция, отколкото ви е необходима. Друго златно правило в храненето гласи, че трябва да си сложим по-малко храна, отколкото мислим, че ще изядем. В обратния случай порцията ни е огромна, защото сме гладни, но всъщност още на половината ядене вече не сме гладни и продължаваме да ядем само от лакомия или за да не изхвърлим храната.

7. Храним се с бял хляб. Той предразполага към качването на килограми, затова изберете пълнозърнест или черен хляб. Хем по-диетично, хем по-здравословно.

8. Не пием достатъчно вода. Не чакайте устата ви да пресъхне, за да си сипете чаша вода. Такава ситуация ще означава, че вече сте дехидратирани. Пийте често вода, през целия ден. Тя помага на храната в стомаха да бъде преработена по-лесно.

9. Ядем след 8 часа вечерта или през нощта. Ужасно вреден навик! Научете се да вечеряте рано, около 7 или най-късно 8 часа. След този час е позволено единствено чаша вино, вода или чай. Нищо друго.

10. Ядем, когато сме разстроени. Много често в проблемна ситуация изпитваме нужда да хапнем нещо, за да се успокоим и обмислим проблема. Това е грешен и вреден за вас навик. Научете се да контролирате гнева си или поне да не го приглушавате с храна. Така проблемът остава нерешен, а на повърхността излиза нов – битката с излишните килца.

Коментирай