Здраве и красота

Бабини лекарства с дарове от природата

Естествени лекове по бабини рецепти

24.11.2012г. / 09 05ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Природата пази своите лекове от векове, които ни помагат и днес да поддържаме здравето си. Научните изследвания доказват, че именно на тях трябва да разчитаме за превенцията и лечението на редица заболявания, тъй като за разлика от синтетичните медикаменти, те са здравословни, икономични и без странични ефекти.

Свързани статии

Хладното време ни подсеща, че трябва да помислим как да подготвим организма си за атаките на грипните вируси. От векове американските индианци са познавали и ползвали ехинацеята за предпазване от инфекции. Съвременните изследвания сочат, че тя увеличава устойчивостта на организма срещу вируси и бактерии, а също така облекчава симптомите на алергията.

Сминдухът е подправка, използвана от векове в средиземноморската кухня. А сега се оказва, че е и мощен антиоксидант. Установено е, че помага за подобряване на обмяната на веществата и понижаване на кръвната захар и холестерола. Няма установени странични ефекти, тъй че поръсете със сминдух филийката с масло за закуска и ще се насладите на чудесния му аромат и вкус.

От бабите си знаем, че ментата помага при болки в гърлото и стомаха. И не само това: тя действа успокояващо при възпаление на червата, киселини в стомаха и дори при обикновена настинка. Ако втрием няколко капки ментово масло на челото си, ще намалим главоболието и напрежението в главата.

Червената боровинка най-често се използва за профилактика и лечение на възпаления на пикочните пътища. Редовната й консумация във вид на сок или приемът й като хранителна добавка, ще ни държат далеч от неприятните и опасни уринарни инфекции. Друго доказано качество на този прекрасен плод е, че намалява риска от язва на стомаха и редуцира зъбната плака.

Разширените вени са сред най-честите оплаквания на жените, особено с напредването на възрастта. Болките и отоците в краката са следствие от лошо кръвообращение. Съвременната медицина високо цени венозащитното действие на дивия кестен. Фитотерапевтите определят като особено ценни веществата ескулин и есцин, съдържащи се в него. Първото тонизира вените и ги прави по-пластични и здрави, а второто – намалява опасността от образуване на тромби и укрепва капилярите. Екстрактът от див кестен е силен естествен аналгетик и мощно противовъзпалително средство.

Джинджифил – този малко познат и използван у нас корен, освен че ще добави запомнящ се вкус и аромат на храната ви, незабелязано ще се погрижи за всякакъв вид стомашни неразположения – загуба на апетит, сутрешно гадене, газове, разстройство. Последните изследвания сочат, че джинджифилът може да подпомогне лечението на всичко – от рак до мигрена. Можете да го намерите на щанда за зеленчуци във всички големи магазини. Опитайте и сами се уверете в качествата му.

Коментирай