Здраве и красота

Гневът – най-лошата болест

Колко е вредно да си избухлив

15.01.2013г. / 13 20ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Гневът, както и тъгата, страхът са чувства, присъщи на всеки човек. Въпреки че е нормално понякога да изпитвате моменти на гняв и ярост, обезпокоително е ако те са чести или се случват всеки ден, по различни поводи.

Според проведена анкета всеки 10-ти признава, че често страда от проблеми с гнева, но едва 15% от тези хора търсят помощ от компетентно лице. За жалост не можем всички да си бъдем свои собствени лекари и психотерапевти, затова консултацията с по-знаещ от нас може да е от ключово значение за психическото ни състояние.

Свързани статии

Ядосваме се за какво ли не. В днешния забързан свят всяка техническа спънка, която може да ни забави е източник на гняв – проблеми с транспорта, задръстванията, бавен интернет или липсата му, забавянето при доставка на услуги, и т. н. В допълнение идват евентуални конфликти на работното място, със съседите, в семейството.

Разглеждан по-широко, гневът е естествена реакция на организма за защита, която помага на тялото и умът ни да бъдат във форма при евентуално предизвикателство и посегателство върху нас или нашата собственост. Когато нещо предизвика яда ни, се случват редица промени в организма: сърцето започва да бие по-бързо, кръвното налягане се покачва, дишането се ускорява и се усилва потенето.

Различно обаче реагират при изразяването на емоцията отделните хора. Някои веднага отговарят на провокацията, а други задържат в себе си гнева, докато се нажежи „до червено“ и тогава избухват.

Кога гневът става опасен?

Физически гневът вреди на вашето здраве в близък и по-далечен план. Ако моментите се повтарят редовно, това може да доведе до проблеми на различни нива:

  • Храносмилане. Поява на възпаления и язви в тънките черва; възпаление на стените на стомаха (гастрит), синдром на раздразнено дебело черво.
  • Имунната система. По-вероятно е да се разболеете от грип, по-бавно е възстановяването след инциденти и операции.
  • Сърце и кръвоносна система. Увеличава се рискът от инфаркт и инсулт.
  • Психично здраве. Риск от поява на депресивни настроения, адикции, автодеструктивно и агресивно поведение.

Какво може да направите?

Здравословна диета и умерен режим на работа и сън имат по-добро действие от медикаментите. При нужда потърсете помощ от специалист преди проблемът да е станал по-голям. И в никакъв случай не забравяйте позитивното мислене и доброто настроение.

Коментирай