Свободно време

Как да общуваме с „трудните“ хора

Трябва ли винаги да избягваме споровете с тях?

14.01.2013г. / 10 55ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В един или друг момент от живота ни на всички ни се налага да общуваме с „трудни“ личности. Истината е, че мисълта да разговаряме с тях направо ни ужасява и правим всичко възможно за да избегнем срещата, но... невинаги ни се удава. Това може да е колега, с когото работим в един офис, бившето гадже, съседа или пък някой роднина. Как да запазим присъствие на духа, ако някой около нас е твърде капризен, агресивен или пък играе роля на жертва и се оплаква от всичко и всички.

Свързани статии

1. Добре е като начало да познавате себе си, по-точно какво може да ви извади от равновесие – разговор за политика, пари, клюки... Можете да бъдете сигурни, че „трудният“ ви събеседник знае слабите ви места и ще се цели точно в тях. Какво можете да направите, ако атмосферата се нажежи? Поемете дълбоко дъх, изчакайте безучастно или просто се „изключете“ от разговора.

2. Как най-успешно с думи можете да парирате опонента си и той буквално да „прибере платната“? Ако на всяка негова фраза отговаряте с: „Може би си прав“, „Това е твоето мнение“ или „Съжалявам, че така се е получило“, рано или късно противникът ви ще се откаже да ви въвлича в спора.

3. Опитайте се да устоите на изкушението да ви въвлекат в ненужен спор. Трудните ви събеседници ще искат да ангажират вниманието ви и ако се уловите, че се защитавате, отсъждате, спорите – просто спрете. Нали сте наясно, че е невъзможно да промените мисленето на подобни хора. Изходът е да не се задълбочавате в безсмислен спор.

4. До тук насочвахме усилията си в избягване на нежелани спорове и разговори по конфликтни теми с „трудните“ личности в ежедневието си, но всъщност има възможност нещата да се видят под съвсем различен ъгъл. Тези трудни хора са преди всичко човешки същества, с положителни и отрицателни качества и с проблеми като всички нас. Неприемливото им поведение може би е техният начин да се справят с проблемите си. А също така е възможно те да не ви засягат или нараняват съзнателно. Може би просто имат нужда от вниманието ви и получавайки го се чувстват значими, независимо че са събудили негативни чувства у вас.

Ако си дадем време и опитаме да разберем какви подсъзнателни чувства и мисли се крият зад трудния характер и поведение на „трудните хора“ около нас, може би ще успеем да превъзмогнем задръжките си и ще направим отношенията помежду си поносими, а защо не дори приятелски.

Коментирай