Здраве и красота

Витамин Е – важен за редица процеси в организма

Витамин Е е важен за здравето на очите

20.08.2013г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За да протичат всички процеси в тялото нормално, човешкият оргазнизъм се нуждае от витамини, минерали и полезни мастни киселини. Един от тези важни витамини е витамин Е. Той принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини.

Свързани статии

Когато приемате храни богати на мазнини, витамин Е се нуждае от достъп до тях, за да бъде по-добре усвоен. Защо е толкова важен?

Има антиоксидантен ефект, който предпазва клетките от свободните радикали. Тези радикали могат да причинят сериозни щети на клетките и това да доведе до хронични заболявания, сърдечни заболявания и рак. 

Витамин Е е важен за здравето на очите. Когато се комбинира с цинк, бета-каротин и витамин С помага на окото да се предпази от макулна дегенерация (нарушение на централното зрение). Помага при лечението на увеит, заболяване, което се характеризира с възпаление на средния слой на окото. 

Витамин Е действа като вещество, което предотвратява ненормалното съсирване на кръвта. Променя лепкавостта в лигавицата на лимфните и кръвоносните съдове. Предотвратява образуването на тромбоцити и други компоненти, които блокират притока на кръв. Когато има дефицит на този витамин човек е изложен на риск от анормални кръвни съсиреци, които могат да са причина за инфаркт или инсулт.

Всичко това подсказва, че трябва да приемате повече храни богати на витамин Е. Възрастните хора се нуждаят от 15 милиграма на ден. На трапезата ви трябва да има повече от пшеничния зародиш, моркови, броколи, спанак, зеле, яйца, боб, бадеми, сладки картофи, авокадо и други. Може да приемате и хранителни добавки, обогатени с този витамин, но след предварителна консултация с лекар.

Коментирай
Свободно време