Здраве и красота

Депресията ускорява процеса на стареене

По-малко стрес, за да бъдете здрави и млади

14.11.2013г. / 11 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Стресът може да отключи редица здравословни проблеми. Заедно с депресията те са сочени за едни от водещите фактори на стареенето. Последни данни на холандски учени показват, че депресията действително ускорява стареенето.

Според Post Huffington проучването показва, че при хората, които са подложени на стрес, някога са преживели стресови ситуации или са били под въздействието на депресия, се наблюдава увеличаване на признаците на стареене на клетките.

Свързани статии

В проучването са участвали 2407 души. При тях е била наблюдавана дължината на теломерите в края на хромозомите(това са прости повторени последователности на ДНК, които не съдържат генетична информация. Теломерите предпазват хромозомите и информацията, която се съдържа в тях).

Продължителната и тежка депресия се свързва с по-кратки теломери. В проучването учените са елиминирали други фактори, допринасящи за стареенето като намаляване на теглото, тютюнопушенето, употребата на алкохол и други. Според тях нанесените щети върху клетъчните структури могат да бъдат поправени благодарение на ензим, който ще удължи теломерите. За да забавите процеса на стареене, опитайте да намалите нивата на стрес и напрежение.

Коментирай