Здраве и красота

Звездите, които станаха вегани

Все по-голяма става общността на любителите на растителната храна

10.12.2013г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка:Reuters

Снимка:Reuters

През последните години огромна популярност доби веган културата, особено сред знаменитостите от световния шоубизнес. Рок звезди, холивудски актьори, политици – все повече хора приемат идеологията на тоталното отказване от животинските продукти.

Рапърът Jay-Z споделя в социалните мрежи, че той и съпругата му Beyonce ще се впуснат в предизвикателството 22 дни да спазват веган режима, или както той предпочита да казва: „Храна на растителна основа“. Jay-Z разказва как преди няколко месеца негов приятел веган, който развива 22-дневната веган диета за пречистване и уелнес чрез така нареченото „съзнателно хранене“. „Беше изненадващо лесно за мен! Повече, отколкото си мислех!“, споделя рапърът.

Звездата от „Междузвездни войни“ и „Черният лебед“ Натали Портман също е част от нарастващото семейство на веганите. Любовта й към животните е само малка част от причините, които я подтикват да избере този начин на хранене. През 2009 година тя напълно променя диетата си след като прочита книгата „Eating Animals“ (“Да изядеш животните“) на Джонатан Сафран Фроер, и след като все повече нейни приятели знаменитости я насърчавали да го направи.

Портман прекъсва строгата си диета единствено по време на бременността си заради понижени нива на желязо и витамин b2, жизнено необходими за развитието на бебето. Актрисата споделя, че през този период си е позволила да употребява само яйца и млечни продукти. Днес звездата от „Тор“ отново спазва растителния си режим, като споделя, че дори с радост приготвя веган гозби, когато има време.

След като претърпя операция за поставяне на четворен байпас през 2004 година, а по-късно и поставяне на стент, 42-ят президент на САЩ прие веган диетата през 2010 година. Той е успял да свали около 10 кг и се е превърнал в строг застъпник на растителната диета. „Харесвам зеленчуците, плодовете, зърнените храни, които ям сега“, споделя той пред репортер на CNN. “Всичките ми кръвни изследвания са добри, жизнените ми показатели са в норма и се чувствам добре. Вярвате или не, имам повече енергия отпреди“, допълва Клинтън.

Номинираната за Оскар холивудска актриса Джесика Частейн е веган от 5 години, а вегетарианка от 15. Нейната майка от години е шеф-готвач във веган ресторант, така че Частейн е добре запозната с тази идеология още от дете. Тя наскоро разкри колко трудно й е било да заснеме сцени от филма „Южнячки“, където е трябвало да яде пържено пиле. Разбира се, за целта пилето е заменено с веганско „пилешко“, което на вкус е досущ като истинското, споделя актрисата. Тя признава с охота, че веган диетата й е помогнала да свали излишните килограми.

Ако някога имате съмнения, че вегетарианството или веганството може да бъде дългосрочен начин на живот, спомнете си за Бети Уайт. Холивудската знаменитост е вегетарианка вече повече от три десетилетия. Уайт е дългогодишен активист за правата на животните. Тя казва, че не може да си представи да „изяде собствения си най-добър приятел“. Според нея ползите от този начин на живот са вечни, също каквото е и приятелството й с животните.

Водещата на телевизионно предаване и любимка на Америка Елън Дедженеръс и нейната съпруга Порша де Роси са вегани от години. Дедженеръс казва за себе си, че е „етичен веган“ и „голям любител на животните“.

 

Свързани статии

Тя дори оглавява уебсайт, наречен „Going vegan with Ellen“ (“Станете веган с Елън“), също така откри веган бар в Лос Анджелис. Знаменитата водеща участва в множество благотворителни акции и кампании в защита на животните.

 

След многобройна плеяда от знаменитости, които оцениха положителните страни на веган диетата и преминаха към нея, най-после и гигантът на боксовия ринг Майк Тайсън се присъедини към това все по-разширяващо се „семейство“. След „обръщането на нова страница“ в живота си и преминаването през строг режим на растителна основа, великанът в тежка категория успя да свали зашеметяващите 50 килограма! „Да бъда веган – това ми даде възможност да имам по-здравословен начин на живот“, казва Тайсън.

Преосмислихте ли начина си на хранене? Привърженици ли сте на веган културата?

Снимки: Reuters

Коментирай