Здраве и красота

Домашни рецепти за здрав и бляскав маникюр

Подхранете ноктите си с естествени етерични масла

18.12.2013г. / 17 30ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Чупливи и слаби ли са ноктите ви? Случвало ли ви се е да ви се счупи нокът от най-малкото нещо? За да съумеете да пуснете дълъг и красив маникюр не е задължително да обливате ноктите си с вредни и разяждащи химикали, каквито често се съдържат в козметичните продукти на пазара.

Природните билки, етеричните масла и домашните продукти са наситени с благотворни съставки, необходими за здравето на вашите нокти. Най-вече те са достъпни, защото не е нужно да давате куп пари, за да ги имате! Достатъчно е да се разходите до кварталния магазин.

Етеричното масло е наситена хидрофобна течност, съдържаща летливи ароматни съединения на растителна основа. То се извлича по естествен път от растенията, което го прави полезно и здравословно за ноктите и кожата.

Базовите масла са тези, които не съдържат ароматни съединения и се използват за разтваряне на етеричните масла до получаване на нужната емулсия. В тях се разтварят няколко капки от концентрираните ароматни масла. Те не се изпаряват като етеричните, които са по-летливи.

И базовите, и етеричните масла трябва да са колкото се може по-натурални и неподправени с примеси.

Билки, етерични масла и храни за здрави нокти

Направете си списък със здравословните билки, които можете да си купите от бакалията. Някои от съставките можете да намерите и в билковите аптеки. Те са полезни не само за ноктите ви, а като цяло за здравето ви.

Билки за здрави нокти: люцерна, корен от репей, глухарче. Също така пчелното млечице е полезно за здравия маникюр.

Етерични масла за здрави нокти: лимон, смирна, тамян, лимонена трева.

Базови масла за хубав маникюр: кокосово масло, зехтин, масло от пшеничен зародиш.

Всички тези масла и билки могат да се използват за направата на домашен подхранващ разтвор за вашите нокти. Концентрирани етерични масла можете да намерите в магазините за биопродукти, ароматерапия и билковите аптеки.

Храни за здрави нокти

Консумирайте храни, които са богати на силиций и сяра, като риба, броколи, карфиол и лук. Храните, богати на биотин, като бирената мая, соята и пълнозърнестите храни, са също много подходящи.

  • Бадемите съдържат мастни киселини, които са изключително полезни за вас и вашите нокти
  • Карфиолът можете да поглъщате в огромни количества, без изобщо да се притеснявате, че може да ви навреди. Биотинът, който се съдържа в него, укрепва ноктите и ги прави по-твърди и здрави.
  • Ленено масло – освен всички невероятни ползи, които то носи на вашето тяло, лененото семе е особено полезно и за ноктите. Придава им блясък и здравина. 2-3 седмици, след като сте започнали да го употребявате, ще забележите положителния ефект върху ноктите ви. Освен, че ще станат по-твърди, те ще започнат да растат по-бързо! Лененото семе може да се намери в почти всички по-големи хранителни магазини. Добавете го към закуската си с кисело мляко и овесени ядки и ще имате здравословна и пълноценна храна, пълна с енергия.
Свързани статии

Рецепта за укрепващо масло за нокти:

Съставки:

2 супени лъжици масло с витамин E

10 капки тамян

10 капки смирна

10 капки лимон

Начин на употреба: Смесете съставките до получаване на хомогенна емулсия и ги съхранявайте в непрозрачна бутилка. Използвайте емулсията като я разтривате върху ноктите два пъти седмично.

Рецепта за бързорастящи нокти:

Съставки:

2 с. л. масло от жожоба

10 капки етерично масло от тамян

10 капки етерично масло от лимон

10 капки етерично масло от смирна

Начин на употреба:

Смесете съставките хубаво и ги съхранявайте в тъмна бутилка. Използвайте като разтривате върху ноктите два пъти седмично.

Коментирай