Здраве и красота

Грижа за кожата след кола маска

В рамките на 12 часа е добре да избягвате горещите душове, вани, сауни и парни бани

31.01.2014г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кола маската е една от най-често прилаганите процедури за обезкосмяване. Както при останалите обезкосмяващи процедури, така и след кола маска, кожата се нуждае от малко повече грижа, за да бъде здрава, мека и подхранена.

Ето няколко лесни съвета, които да следвате.

Повечето жени избират да си направят кола маска след като месечният им цикъл е свършил, тъй като кожата дни преди неговото настъпване е значително по-чувствителна. Ексфолирането на кожата на тялото е важна, защото премахва мъртвите клетки, което предотвратява врастването на космите.

Най-добре е да си направите пилинг на кожата дни преди кола маска и не по-рано от 4 дни след като сте се обезкосмили. В деня, в който сте предвидили да си направите кола маска е добре да не мажете кожата с кремове или лосиони за тяло.

След процедурата има няколко часа, в които е добре да избягвате определени неща, които могат да раздразнят кожата допълнително.

След кола маска всяка дама оглежда кожата си за това дали всички косъмчета са старателно премахнати. Всяко пипане на кожата с ръце увеличава риска от контакт на кожата с микробите. Затова избягвайте да пипате обезкосмените области или предварително измивайте ръцете си.

След обезкосмяването е добре да носите памучно бельо без дантели, за да може чувствителната кожа да диша и да се предотврати възможността от изпотяване и претриване. За да избегнете дискомфорта на триенето на кожата в дрехите, облечете нещо, което е по-свободно и отново от естествени материи. Избягвайте чорапогащниците.

Свързани статии

В рамките на 12 часа след кола маска е добре да избягвате горещите душове, вани, сауни и парни бани. Космените фоликули са отворени и горещата вода ще навлезе в тях, което води до дискомфорт и дразнене. Може да доведе и до инфекции и образуването на неприятни пъпчици по кожата. За първият душ след кола маска е добре да минат около 6 часа.

Не забравяйте да овлажнявате кожата с подходящи лосиони. Хидратирането й ще помогне да избегнете сухотата и сърбежите, които са често срещани.

В рамките на 24-48 часа след кола маска избягвайте солариумите и продължително излагане на пряка слънчева светлина.

Ако след кола маска по кожата ви е останало малко количество от продукта за обезкосмяване, не търкайте кожата, а нанесете малко количество зехтин, бебешко олио или друг вид масло.

За да намалите чувствителността на кожата, след като минат няколко часа от кола маската, нанесете гел от алое вера. Той има леко охлаждащо действие, подхранва и успокоява кожата. Друга алтернатива, която ще се погрижи добре за кожата ви са масло от чаено дърво или лавандулово масло. Тях може да нанасяте по няколко пъти на ден с леки масажни движения. Те правят кожата мека и имат противовъзпалително действие.

Коментирай