Здраве и красота

Домашни лекове, които помагат при изгаряния

Винаги имайте в дома си гел от алое вера

22.02.2014г. / 13 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

В домакинската работа и най-често, когато готвите, се случва да станете жертва на малки изгаряния в следствие на плиснала гореща мазнина, вода и т. н. Болката е остра, пареща, а ден- два след травмата често се появява и мехур върху нея. За тези моменти е добре да разполагате с мехлем, предназначен за третиране на кожни изгаряния. Но ако нямате такъв, има няколко продукта, повечето от вашата кухня, които могат да намалят неразположението.

Белтък

Прилагането на яйчен белтък върху малки изгаряния помага да намалите болката. Освен това белтъкът е част от почти всички избелващи домашни маски за лице. Нанасянето му може и да помогне за бързото изсветляване на белезите от изгарянето.

Лавандулово масло

Всички етерични масла действат успокояващо на кожата (без ментово и евкалиптово) за случаите на изгаряне. Сложете в купичка няколко капки масло от лавандула и добавете към него гел от алое, витамин А или витамин Е. Разбъркайте и намажете засегнатата кожа. Витамините ще подхранят кожата и ще намалят образуването на мехури.

Мед

Богат на витамини и минерали, медът е естествен лек за кожата. Нанесен върху засегнатия участък, той ще скъси времето за лечение на изгарянето.

Алое вера

В дома си винаги трябва да имате на разположение гел от алое. Той може да бъде част от вашите маски за лице, коса, да успокоите кожата си след епилация и т. н.

Нанесен върху кожата, той ще намали болката от изгарянето, ще я хидратира и ще ускори процеса на заздравяване. Трябва да нанасяте от него до пълно минаване на раната.

Суров картоф

Това е класически и работещ естествен метод за справяне с изгарянията. Нарежете един картоф на колелца, по възможност студен и го наложете върху засегнатата кожа. Той ще извлече топлината от кожата и ще намали болката.

Свързани статии

Соев сос

Вкусният сос е част не само от кулинарията. Натопете памучен тампон в соев сос и го приложете върху кожата за около 20 минути. Това ще облекчи болката.

Чай

Ако не разполагате с изброените до момента продукти у дома си, ще ви трябват няколко торбички чай, предварително сварени и добре изстудени в хладилник. Изберете билков чай, защото не само ще намали болката, но и ще подейства противовъзпалително.

Домати

Те са друга алтернатива на суровите картофи. Нарежете един изстуден домат на колелца и го поставете върху кожата. Капсаицинът, който се съдържа в доматите, действа лековито.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Jeni ( преди 10 години )
картофите наистина помагат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар