Здраве и красота

6 състояния на езика, подсказващи за проблем

Рани по езика с ореол около тях

13.05.2014г. / 08 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всекидневното старателно миене на зъбите винаги завършва с почистване на езика. Той, както и вътрешната страна на бузите, са местата, където се задържат и развиват най – много бактерии.

Както кожата, косата, ноктите и т. н., така и езикът ви може да подскаже за наличието на здравословен проблем. Тук сме изброили някои от най-честите неразположения свързани с него.

Малки отоци или мехурчета под и около езика

Това най-често подсказва за запушена слюнчена жлеза. Блокирането на малките канали възпрепятства оттичането на слюнката в устната кухина. В следствие на това тя се натрупва и се образуват подутини, които могат да бъдат и болезнени.

Специалист по уши нос и гърло би могъл да отстрани проблема само за няколко минути и вие да се върнете към нормалния си начин на живот.

Рани по езика с ореол около тях

Здравият език обикновено е розов и сравнително гладък на вид. По него няма рани, натрупвания и подутини. В случай, че забележите белезникави или червени петна по езика си с червен кръг около тях е добре да се посъветвате с лекар.

Може да се окаже някаква гъбична инфекция или в най-лошия случай рак на устната кухина.

Според специалисти, този вид рак за последните 10 години се е увеличил с 25%, което най-вероятно се дължи на повишаването на човешкия папиломен вирус (HPV ), който е рисков фактор за болестта.

Плътен, удебелен и червен език

Обърнете внимание на начина си на хранене, особено ако сте вегетарианец или веган. Езикът е едно от първите места, подсказващи за недостиг на важния за здравето витамин В12.

Той е от съществено значение за създаването на здрави червени кръвни клетки. За да не допуснете дефицит на витамини от групата В, консумирайте редовно червено месо, птиче месо, мляко, риба, яйца, ядки и други. Ако сте вегетарианец, обсъдете с вашия лекар дали не е добре да приемате хранителни добавки, обогатени с витамина. Недостигът на витамин В може да бъде причина и за появата на анемия.

Тъмен до леко черен език

Обърнете внимание дали скоро сте приемали или приемате антибиотици. Един курс на лечение с антибиотик може да благоприятства растежа на вредните бактерии в устната ви кухина.

В следствие на това езикът може да промени своя цвят заради папилите и малките тъмни издатини, които се появяват върху него. В повечето случаи, те са безобидни изчезват от само себе си.

Свързани статии

Почиствайте старателно езика си при всяко миене на зъбите с четката за зъби. Ако неразположението не отшумява, трябва да се консултирате с лекар.

Подут език

Внезапното на пръв поглед безпричинно подуване на езика може да бъде в следствие на алергична реакция. Всъщност подуване се получава на дихателните пътища и лигавицата на устната кухина. Това избутва езика напред и той изглежда по-голям.

Сух език

Състояние, което подсказва за ксеростомия – сухота в устата. Сухотата в устата почти винаги повлиява баланса на бактериите в устната кухина. Недостатъчното отделяне на слюнка може да доведе до проблеми с венците и образуване на кариеси.

За да намалите риска от сухота пийте много течности, смучете парче лимон или друг кисел плод.

Снимка: photl

Коментирай