Здраве и красота

Лекове при гъбички и лош мирис на краката

Содата за хляб намалява изпотяването на краката

24.05.2014г. / 16 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Поддържането на добра лична хигиена е една от най-добрите превенции срещу гъбични инфекции на краката. Гъбички по краката са често срещани през пролетта и лятото. Потенето на краката, носенето на обувки и чорапи от изкуствени материи, благоприятстват развитието им.

Гъбичките изискват специално внимание и проблемът не бива да бъде подминаван. Един от първите показатели, подсказващ, че трябва да обърнете внимание на състоянието на краката ви е неприятната миризма.

Запишете си тези полезни съвети, които могат да помогнат да намалите изпотяването или да се справите с вече появилите се гъбички по краката.

В топла вода добавете около 40 капки масло от чаено дърво и потопете краката си за 10 минути. След това ги изсушете добре и ги намажете с няколко капки от маслото. Това ще помогне да не се разпространяват гъбичките по целите крака.

В топла вода разтворете 2 супени лъжици хималайска кристална сол и ½ чаша оцет. Оцетът ще създаде кисела среда, в която гъбичките не могат да се размножават. Може да избършете и обувките или сандалите си с този разтвор, за да предотвратите разпространяването на гъбичната инфекция и за да обезмирисите обувките си.

Денем, за да предотвратите изпотяването на краката си, преди да обуете памучни чорапи, поръсете стъпалата си и особено между пръстите на краката малко царевично брашно или специална пудра за крака. Содата за хляб също е ефективна срещу изпотяване и лоша миризма.

Във вода колкото да покрие краката ви сварете малко количество риган. Накиснете краката си за около 10 минути. Ако имате възможност правете тази грижа 2-3 пъти дневно.

Свързани статии

Кокосовото масло, освен че е добър овлажнител за кожата, има и противогъбично действие. На измити и сухи крака нанасяйте два пъти седмично малко количество кокосово масло с леки масажни движения. Това ще помогне за бързото премахване на гъбичната инфекция.

Сребърната вода също е една добра алтернатива, която може да ви помогне да се справите с неприятните гъбички. Два пъти дневно обтривайте краката си с памучен тампон, напоен в сребърна вода. Не забравяйте предварително да измиете и подсушите краката си.

Маслото от нийм също е антибактериално и действа добре срещу гъбичките. Измийте и подсушете краката си. Сложете няколко капки от него върху памучен тампон и обтрийте краката си.

Джинджифилът е едно от най-добрите природни лекарства, което помага при гадене, настинка и при гъбични инфекции по краката. Трябват ви около 50 г прясно настърган джинджифил, който да сложите да се вари в около 2 литра вода за 20 минути.

С получената изстинала отвара и памучен тампон натрийте краката си или ги накиснете за около 10 минути. Прилагайте тази терапия 2 пъти дневно, за да се избавите от досадните гъбички и неприятната миризма.

снимка: thinkstock

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
Дени ( преди 9 години )
Аз ползвам *** за крака Мико, съдържащ чаено дърво и салицилова киселина и съм много доволна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
абе миите си краката и тва е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Ани ( преди 9 години )
содата наистина помага! помага и при изпотяване на мишниците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар