Здраве и красота

Да се справим с лошия дъх

Как да се справим с неприятния проблем, който може да е сигнал за по-сериозно състояние

11.12.2013г. / 17 10ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Убийственият дъх рано сутрин е в състояние да отблъсне всеки. Каквото и да правите, както и да си миете зъбите, езика, да използвате какви ли не пасти за зъби, разтвори за уста и не, нищо не помага! Защо отново се появява тази ужасна миризма? И още по-важно – как можете да се отървете от лошия дъх?

Според американски специалисти по дентална медицина има две основни причини за лошия дъх. Едната е в храната. Ако храната, която приемате мирише лошо сама по себе си, няма как да очаквате, че и последиците от нея ще са благоуханни!

Но най-основната причина за лошата устна миризма са бактериите, които насядат по задната част на езика. Тези бактерии произвеждат лоша миризма, наподобяваща сяра или развалено яйце. Като върху тази неприятна картинка прибавим и секретите от носа, които се спускат по задната стена на носната кухина право в гърлото, получаваме смесица от неприятна миризма, покрита със слуз.

Други медицински състояния, като заболявания на венците, зъбни инфекции, стомашен рефлукс, сухота в устата също могат да предизвикат лош дъх. Неприятната миризма и особено силната такава, може да бъде сигнал за много по-сериозни заболявания, като рак или диабет. Обикновено състоянията, свързани с метаболитен дисбаланс са причина за отделянето на миризливи химикали. Някои видове лекарства като антидепресанти, диуретици или антихистаминови препарати също допринасят за усложняване здравето на устната кухина.

Която и от споменатите причини да се отнася за вашия случай, представяме ви няколко начина за справяне с неприятния проблем.

Първо и най-важно е да осъзнаете, че наистина имате проблем. Ако всички около вас набръчкват носове, щом се приближите, значи е време да отидете на лекар. Това състояние, особено ако продължава твърде дълго, може да е сигнал за сериозно заболяване. Не пренебрегвайте проблема! Ако ваш добър приятел или член от семейството има този проблем, но не знае или не го признава, намекнете му като му предложите дъвка, например.

Веднага след ставане и преди лягане първото нещо, което трябва да направите е да изтъркате добре задната част на езика си с четка. Така ще отстраните бактериите, които са се наслоили през деня (или през нощта). Повтаряйте тази практика всеки ден и ще почувствате резултатите скоро!

Ако устата ви пресъхва това е предпоставка за задържане на повече бактерии по езика. Колкото повече течност преминава през устната ви кухина, толкова повече бактерии се отмиват. Ако взимате лекарства, които засилват ефекта на засушаване, вземете таблетки за смучене, спрей за уста или каквото и да е подобно на тези средства, което ще предизвика отделяне на повече слюнка.

Поддържайте добра хигиена на устата. Мийте зъбите си поне по два пъти на ден, ако нямате възможност да го правите след всяко хранене. Използвайте конци за зъби. С тях по-лесно се почиства междузъбното пространство, където четката не може да достигне. Ако имате проблеми с венците или сте склонни да образувате по-често кариеси, посещавайте редовно зъболекаря си. Той ще ви даде добри съвети за поддържане доброто ниво на устната ви хигиена.

Обръщайте внимание на състава на пастата, която използвате, защото не всички пасти са достатъчно ефективни и само маскират лошия дъх, без да го неутрализират. Взимайте паста за зъби, която съдържа хлорен диоксид или цинков хлорид.

Свързани статии

Наблягайте повече на суровите плодове и зеленчуци. Те предизвикват продукцията на слюнка и премахват натрупванията от плака и бактерии. Морковите и ябълките са първенци в това отношение.

Киселото мляко е изключително средство за убиване на болестотворните бактерии. Незаменимо е в много отношения. Бактериите, които се съдържат в него помагат не само за редуцирането на вредните микроорганизми, но и за добрата перисталтика на червата, ускоряване на метаболизма и още много други положителни ефекти върху организма. Според изследванията яденето на кисело мляко два пъти на ден в продължение на 6 месеца ще понижи нивата на серните съединения, които бактериите провокират.

Ако никоя от тези практики не даде ефект е най-добре да се посъветвате с лекар. Посетете вашия стоматолог. Той ще ви даде адекватен съвет към коя група причинители на лош дъх се отнася вашето състояние. Ако става въпрос за по-сериозен проблем, добре е незабавно да си направите нужните изследвания.

Коментирай