Здраве и красота

Защо доматите са толкова полезни?

Обичаме ги, а знаем ли за многобройните им предимства?

20.06.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Толкова сме свикнали с консумацията на доматите в ежедневието си, че много от нас не могат да си представят трапезата без тях. Малцина са онези, които не обичат домати. Но замисляли ли сте се всъщност какви са качествата на доматите и защо са толкова употребяван зеленчук в българската кухня, а и не само?

Това е така, защото доматите са изключително полезен зеленчук, който си е спечелил съвсем заслужено отреденото водещо място в нашето дневно меню.

Доматите са „бомба“ от полезни хранителни вещества.

Една порция зрели, червени домати (сурови) е прекрасен източник на витамин А, С, К, фолиева киселина и калий. Доматите съдържат полезни количества естествени вещества между които и натрий, наситени мазнини, холестерол, витамин В6, магнезий, фосфор и мед – всички те са изключително необходими за здравето на организма.

На всичко отгоре, доматите имат и високо съдържание на фибри. В два узрели домата има средно по 2 г фибри, което е 7% от необходимото дневно количество. Те имат относително високо съдържание на вода, което ги прави чудесен хидратант.

Редовната консумация на домати предпазва от инфаркт, инсулт, висок холестерол, сърдечносъдови заболявания.

Здрава кожа

Доматите правят кожата лъскава и страхотно изглеждаща. Бета-каротинът, който се намира в морковите и сладките картофи, както и в доматите, помага на кожата да се защити от вредното действие на слънчевите лъчи. Доматите съдържат и ликопен, който я прави по-малко чувствителна към UV-лъчението и предотвратява появата на бръчки и фини линии.

Здрави кости

Доматите подсилват костната система. Те имат високи количества витамин К и калций, което уплътнява костната маса. Това ги прави чудесни в превенцията на остеопорозата.

Свързани статии

Срещу рак

Хубавите сочни домати са прекрасно средство за защита срещу поява на рак, заради множеството антиоксиданти и витамин С, които съдържат.

Диабет

Изследванията са показали, че хората с диабет тип 1, които включват повече домати в менюто си, имат по-ниски нива на кръвна захар. Хората, страдащи от диабет тип 2 също отбелязват подобрени нива на глюкозата и инсулиновата толерантност.

Бременност

Споменахме, че доматите са богати на фолиева киселина. Това ги прави много полезни за бременни жени. Фолиевата киселина предпазва от дефекти на невралната тръба при бебетата.

Коментирай