Здраве и красота

Комбинации от храни, помагащи в отслабването

Хапвайте люти чушки с храни, богати на протеини

17.07.2014г. / 17 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато искате да свалите излишните килограми е добре да комбинирате храните по подходящ начин и да изгаряте мазнини, отколкото да гладувате. Както има хранителни комбинации, които наричаме нездравословни, така има и такива, които ускоряват процеса на изгаряне на калории, като:

Зеленчуци с всичко (без комбинацията картофи с месо)

Зеленчуците са богати на хранителни вещества и с ниско съдържание на калории, което ги прави идеалната храна за отслабване. Ако на всяко хранене половината ви чиния е пълна със зеленчуци, вие със сигурност ще консумирате в пъти по-малко калории, отколкото когато пропускате тяхната консумация.

Освен пълни с витамини и минерали, зеленчуците се нуждаят от повече енергия за храносмилане, отколкото някои други храни. Това допълнително допринася за процеса на изгаряне на мазнините.

Консумирането на зеленчуци на всяко хранене е чудесен начин да поддържате метаболизма в равновесие, да приемате по-малко калории и да изгаряте ефективно мазнините.

Комбинация от храни с високо съдържание на фибри с вода

Богатите на фибри храни помагат да стабилизирате нивата на кръвната си захар и оставят усещането за ситост за по-дълго време. Важно е, когато консумирате такива храни, да пиете достатъчно количество вода.

Ако допуснете дефицит на вода, това може да доведе до стомашно-чревни неразположения, тъй като тези храни се задържат по-дълго време в стомаха. Ситостта, която ви осигуряват фибрите, спомага да изгорите повече мазнини.

Затова на закуска винаги хапвайте препечен пълнозърнест хляб с високо съдържание на фибри, комбиниран с домат и малко парче шунка и не забравяйте чашата с вода.

Комбинирайте богати на въглехидрати храни със здравословни мазнини

Вероятно сте забелязали, че след консумацията на високовъглехидратни храни като бургери, картофки, кифли и т. н. скоро след това се чувствате в пъти по-гладни. Това е така, защото те имат ниска хранителна стойност, не са източник на енергия, а в същото време съдържат и много калории.

В менюто ви трябва да присъстват въглехидрати, но под друга, здравословна форма, която да комбинирате със здравословни мазнини. Може да си нарежете една-две ябълки на малки кубчета и да ги овкусите с малко фъстъчено масло.

Свързани статии

Или да комбинирате пресен плод с шепа бадеми например. Проучвания са установили, че хората, които закусват с храни, богати на полезни мазнини, усещат ситост 90 минути повече от тези, които закусват със сладкиши и храни, богати на трансмазнини.

Комбинирайте пикантни храни с протеини

Пикантните храни биха могли да помогнат за увеличаването на метаболизма. Това се дължи на съединението капсаицин, което се съдържа в лютите чушки. Благодарение на него се увеличава изгарянето на калории.

Когато ги комбинирате с протеини, ще имате достатъчно енергия, ще се чувствате сити, но и ще изгорите повече мазнини. Редица проучвания са установили, че хората, които консумират достатъчно храни, богати на протеини, свалят по-ефективно килограми за разлика от тези, които ги консумират малко или изобщо не.

Освен люти чушки, хапвайте и чесън, джинджифил и избягвайте пикантните сосове, които съдържат сол, захари и други нездравословни добавки.

Коментирай
Свободно време