Здраве и красота

Какво знаят българите за здравословната закуска?

Имаме ли култура на хранене и спазваме ли я?

11.09.2014г. / 14 55ч.
Илияна Николова
Какво знаят българите за здравословната закуска?

На специално събитие вчера бяха представени резултатите от социологическо проучване относно хранителните навици на българите. 76% от анкетираните смятат, че закуската е най-важното хранене за деня. Въпреки това едва 37% закусват всеки ден.

Като основна причина е посочена липсата на глад сутрин. Това, според специалисти, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер, което пречи на организма да си почине активно.

Следващата по популярност причина за пропускане на закуската е недостатъчното време сутрин. Друг важен фокус от проведеното проучване е колко информирани са българските потребители относно различните типове мазнини. От една страна българите знаят, че Омега 3 и 6 са полезни мазнини, но от друга се затрудняват да посочат в кои хранителни продукти се съдържат те.

„Закуската неслучайно е наричана най-важното хранене за деня – чрез нея събуждаме метаболизма и осигуряваме на организма всички необходими хранителни вещества, за да изпълняваме с енергия всекидневните си задачи“ – каза доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

„Проучването разкри, че българите приемат прекалено много наситени мазнини и недостатъчно полезни есенциални мазнини. Важно е да обръщаме повече внимание на мазнините – за да е здравословна закуската ни, тя трябва да съдържа полезни мазнини, които можем да си набавим от растителните масла, меките трапезни маргарини, ядки и семена и мазни риби“ – добави още тя.

Водещ на събитието беше актрисата Стефания Колева, която разказа как закусва семейството й и коя е любимата й закуска в забързаните делнични дни. Кулинарният блогър Сандра Алексиева и диетологът д-р Мария Николова направиха атрактивна и полезна демонстрация как да си приготвим вкусна и пълноценна закуска със здравословни и пресни продукти само за няколко минути.

Кои са полезните мазнини според специалистите?

Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта, което помага за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата.

Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като маргарин, дресинги за салати, майонеза и риба. Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин).

На пазара от години се предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини, източници на есенциални мазнини, в които липсва технологията на хидрогениране.

Блогърката Сандра Алексиева представи няколко варианта за приготвяне на сандвичи за закуска в рамките на 2 минути. Тя успя да ни убеди, че нямаме извинение да не закусваме сутрин поради липса на време. Сандра разказа личния си опит в отслабването само и единствено благодарение на здравословната закуска, питателния обяд и леката вечеря.

Тя сподели, че като специалист в областта на кулинарията не би могла да си позволи да спазва строга диета. Но въпреки това успява да възвърне добрата си форма, закусвайки здравословно всеки ден.

Ето една от нейните примерни рецепти за здравословна закуска, изпълнена с полезни мазнини, важни протеини и фибри:

Сандвич за много гладни:

Една филия черен препечен хляб, 10 г мек трапезен маргарин, два резена домат, един резен телешко филе, сушен босилек.

Намажете препечената филийка с маргарин, отгоре сложете домата, накълцан на кубчета, накрая добавете филето и поръсете всичко с босилека.

Снимки: Publicis Consultants

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
mn ( преди 8 години )