Здраве и красота

Проблемът студени ръце

С какви заболявания и състояния се свързват студените ръце?

08.10.2014г. / 13 39ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Студени ли са ръцете ви непрекъснато? Това неприятно състояние може да е сигнал за някакво заболяване!

Понякога студените ръце говорят за по-сериозни състояния, отколкото си мислите и не са просто свързани с това, че ви е студено. Защото студени крайници се наблюдават и посред лято. Ако забележите необичайно изстиване на ръцете, незабавно се консултирайте с лекар, за да изключите вероятността от наличие на някои от следните заболявания:

Студени ръце и хипотиреоидизъм

Понижената функция на щитовидната жлеза предизвиква секреция на по-малко хормони, синтезирани от нея. Това нарушава много процеси в организма. Хипотиреоидизмът предизвиква повишена чувствителност към студ и това е особено забележимо заради изстиването на краката и ръцете.

Щитовидната жлеза играе ключова роля в метаболизма, а той пък е свързан пряко с кръвооросяването, енергията и топлината на тялото.

Студени ръце и синдром на Рейно

Това не е сериозно заболяване, но причинява ограничено кръвоснабдяване на крайниците. Така се предизвиква усещане за премръзване на ръцете и краката. Оросяването е от изключително значение за правилната работа на органите и тъканите. При този синдром притокът на кръв може да е ограничен не само към крайниците, но и към носа, ушите и устните, вследствие на което те силно посиняват.

Свързани статии

Студени ръце и анемия

Един от най-честите симптоми на анемия е липсата на желязо в кръвта. Това причинява освен ледените крайници и още много други щети на организма.

Студени ръце и проблеми с теглото

Конкретно проблемно е ниското тегло. Обикновено хора с поднормено тегло страдат от студени крайници. Разбира се, ако налице е хипотиреоидизъм, обикновено пациентите са с наднормено тегло и студени крайници. Там нещата са по-различни от хормонална гледна точка.

Студени ръце и затруднено кръвообращение

Друг често срещан проблем, причиняващ студени крайници е затрудненото кръвообращение. Необходимо е да се направят изследвания, за да се разбере дали не е налице прекалено кръвосъсирване. Това създава опасност от поява на тромби и емболия.

Студът може да влоши сериозно някои симптоми на дерматит, екзема, псориазис, лупус еритематозус, целулит, рани и язви. Освен това постоянно замръзналите крайници могат да предизвикат и мускулни и ставни болки, което да повлияе негативно на подвижността.

Как да стоплите крайниците?

Някои храни помагат в тази насока. Например, джинджифилът затопля стомаха и подобрява циркулацията на кръвта като стимулира дори изпотяване. Канелата също има подобно действие. Чилито, чесънът, черният пипер могат да предизвикат затопляне на организма и прилив на кръв във всяка точка на тялото.

Коментирай