Здраве и красота

Кои групи хора са застрашени от диабет тип 2

Хората с наднормено тегло

10.11.2014г. / 12 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Диабет тип 2 е заболяване, което се характеризира с високи нива на глюкоза в кръвта и относителен дефицит на инсулин.

Състоянието може да бъде овладяно, но ако не се вземат навременни мерки и не настъпят подобрения, може да навреди на много органи в човешкото тяло като очите, бъбреците,сърцето.

Има няколко рискови групи, при които шансът да се развие диабет тип 2 е по-голям. Вижте някои от тях.

Децата, родени от майки с гестационен диабет и бременни, преминали това състояние

По време на бременност една на всеки десет жени развива състоянието, наречено гестационен диабет. То преминава с високи нива на кръвната захар.

Въпреки, че състоянието преминава след раждането, децата, които са били износвани от майки, преминали това състояние, е шест пъти по-вероятно на по-късен етап от живота си да развият диабет тип 2, да страдат от сърдечни проблеми или затлъстяване. Рискът е голям и за бременните, преминали през гестационния диабет.

Тегло

Една от основните причини за появата на диабет тип 2 е продължителното поддържане на наднормено тегло. Наднорменото тегло е основен рисков фактор за диабет тип 2. Колкото повече мастна тъкан имате, толкова по-устойчиви стават вашите клетки към инсулина.

От друга страна дори и да нямате наднормено тегло, също може да развиете този вид диабет. Ако тялото ви складира мазнини предимно в областта на корема, вашият риск от диабет тип 2 е по-голям, отколкото ако трупате телесни мазнини в областта на бедрата например.

Не спортувате

Хората, които водят заседнал начин на живот, също са с по-висок риск от развитието на диабет тип 2. Физическата активност помага да контролирате теглото си, използвайки глюкозата като енергиен източник и прави клетките по-чувствителни към инсулин. Затова е важно поне два пъти седмично да спортувате.

Семейната история

Рискът от диабет тип 2 се увеличава, ако в семейството си имате родител, брат или сестра, страдащи от диабет тип 2.

Свързани статии

Възраст

Диабет тип 2 обикновено се диагностицира при хора над 40-годишна възраст. Това се дължи на по-малкото движение с напредване на възрастта, загубата на мускулна маса и увеличаването на теглото.

Но състоянието може да се развие и при деца, юноши и млади хора.

Синдром на поликистозните яйчници

За жените, които страдат от синдром на поликистозните яйчници, също има по-висок риск от развитието на диабет тип 2.

Коментирай