Здраве и красота

Как да намалите акнето в областта на дупето и бедрата?

Ексфолирайте кожата на тялото си

13.01.2015г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Акнето във всичките му форми носи дискомфорт. Но когато е в областта на дупето и бедрата, може да ви накара да се чувствате неудобно, когато носите бански или по време на романтична вечер.

Най-често появата на неприятните пъпки в тези области се дължи на хормонален дисбаланс. За щастие, за него има лек. Ако следвате тези съвети, само след няколко седмици кожата ви ще бъде в пъти по-красива и здрава.

Носете удобно памучно бельо

Когато носите бельо от естествена материя, тя позволява на кожата по-лесно да извлече потта от нея, намалява отделянето на себум и кожата диша.

Запотяването на кожата в тези деликатни части, дългото седене е причина порите й да се запълнят, създава се една благоприятна среда за бактериални инфекции и това неминуемо води до образуването на нежелани пъпчици.

Ексфолирайте кожата на тялото си

За да намалите появата на акне, ексфолирайте кожата си веднъж или два пъти седмично. Това ще помогне за отстраняването на мъртвите кожни клетки, ще подобри циркулацията на кръв и ще освежи кожата.

В аптечната мрежа се предлагат разнообразни ексфолиращи продукти обогатени с полезни масла, но може да си направите и домашен пилинг с кафе например. В купичка сложете няколко лъжици смляно кафе, добавете към него кокосово или бадемово масло и разбъркайте. Нанесете върху влажна кожа с леки масажни движения.

Масажирайте няколко минути и изплакнете. Важно е усещането да е приятно, а не да раздразни, изсуши и възпали кожата ви.

Мийте кожата си два пъти дневно

Измиването на кожата помага за предотвратяване натрупването на мазнини и мъртви кожни клетки. Сутрин и вечер взимайте освежаващ душ. Ползвайте сапун, който е специално предназначен за кожа, склонна към образуването на акне или такъв, който е мек и не предизвиква алергични реакции в случай, че кожата вие по-чувствителна.

Съветваме ви да избягвате известно време и ползването на гъби за баня или ако ползвате такива, сменяйте ги по-често.

Спортувайте

Стресът е една от основните причини за появата на акне, както и за свръхсекрецията на себум.

За да намалите стреса и да подобрите циркулацията на кръв, спортувайте поне два пъти седмично.

Редовната физическа активност ще ви помогне да балансирате хормоните, тялото ви ще отделя по-малко от хормона на стреса кортизол, а потта, която се отделя по време на спорт, помага естествено да изчистите порите. Не забравяйте след тренировка веднага да вземете освежаващ душ.

Избягвайте тежките лосиони за тяло

За всеки тип кожа отговаря определен вид козметика. Там където има огнища на акне, лосионът трябва да бъде лек, немазен и да позволява на кожата да диша. В грижата за чувствителната кожа, предразположена към акне, се предлагат специални овлажняващи некомедогенни лосиони. Попитайте вашият фармацевт за подходящ продукт, който може да ви препоръча.

Свързани статии

Посещавайте сауна или парна баня

Един от най-добрите начини да се погрижите за здравето на вашата кожа е сауната. След спорт или просто за релакс, тя също ще ви помогне да намалите стреса, да изхвърлите голяма част от натрупаните токсини и да прочистите кожата си.

Хранете се здравословно

Не подценявайте силата на добрата храна. Тя може да ви направи не само по-здрави, но и по-красиви. Честата консумация на мазни, тестени и преработени храни, сладкиши, алкохол, кофеин, могат да повишат риска от развитието на акне. Погрижете се за себе си!

В случай, че след няколко седмици не подобрите състоянието на кожата си, добре е да се консултирате с дерматолог.

Снимка: Thinkstock

Коментирай