Здраве и красота

Чести причини за вагинална сухота

Прием на медикаменти

12.01.2015г. / 11 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Причините за появата на вагинална сухота обхващат широк спектър от физиологични, психологически и странични промени. Най-важно е, когато забележите наличието на този проблем да установите къде е първопричината.

Важно е и да споделяте с наблюдаващия ви гинеколог за това как водите вашата интимна хигиена, какви медикаменти приемате и т. н. Тук са едни от най-честите причини за появата на този интимен дискомфорт. Обърнете им внимание.

Промени в хормоните

Една от най-честите причини за появата на вагинална сухота са хормонални нарушения или спад на нивата на хормона естроген по време на менопаузата, перименопаузата, след раждане или по време на кърмене.

В някои случаи при лечение на ракови заболявания с химиотерапия или облъчване на тазовата област, то също може да окаже негативно влияние върху нивата на естрогена и това да доведе до вагинална сухота. До голяма степен здравето на вагината зависи от този важен хормон.

Прием на медикаменти

Някои видове медикаменти за простудни заболявания, за лечение на различни видове алергии, астма, съдържащи антихистамини, могат да имат изсушаващ ефект и това да доведе до вагинална сухота.

Също така един малко известен страничен ефект на пероралните контрацептиви е намаленото овлажняване на вагината. В случай, че приемате контрацептиви и забележите този страничен ефект, добре е да се консултирате с вашия гинеколог.

Недостатъчна възбуда

В някои случаи вагинална сухота може да бъде причинена от ниско либидо или сексуални проблеми с партньора. Отделяйте повече време за любовната игра, споделете с вашия партньор какво ви тревожи, ползвайте лубриканти.

Алергии

Добрата интимна хигиена е от съществено значение за поддържане на вагиналната флора и за естественото овлажняване. Не е достатъчно просто да ползвате интимни сапуни, кърпички, дезодоранти, дамски душ.

Изключително важно е да знаете какви са нуждите на вашата вагина, дали химичният състав няма да наруши нейното pH, да предизвика алергични реакции, намалено овлажняване, изсушаване на кожата и т. н.

Свързани статии

Затова винаги се консултирайте с вашия гинеколог и фармацевт за това кои продукти за интимна хигиена са най-подходящи за вас, кога и колко често да ги използвате.

Обърнете внимание и на материите на бельото, както и на перилните препарати и омекотители, които използвате.

Стрес и напрежение

Не бива да подценявате ежедневния стрес и ситуациите на напрежение. Тези психологически и емоционални фактори се отразяват на цялостното ви здравословно състояние, включително и на влажността на влагалището.

При намалено сексуално желание в следствие на стрес, притокът на кръв към малкия таз е намален, а това е пряко свързано с естественото овлажняване.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
Свободно време