Здраве и красота

Плодове, позволени при диабет

Какво е важно при консумацията на плодове?

14.03.2015г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хората с диабет са в изключително сложно положение. Те не могат да си позволят огромна част от храните, с които останалите хора без метаболитни заболявания живеят.

Страдащите от коварната болест трябва непрекъснато да контролират консумацията на въглехидрати, особено прости, бързодействащите захари в преработените храни, сладките напитки, трапезната захар, дори плодовете.

Все пак, плодовете не трябва да бъдат напълно изключвани от диетата, защото те имат многобройни ползи за организма.

В тях се съдържат влакна, витамини, минерали, антиоксиданти, фитохимикали, които играят важна роля за здравето. Природната фруктоза в диетата може да подобри контрола на кръвната захар, смятат специалисти от Американската диабетна асоциация.

Така че кажете „да“ на плодовете, въпреки диабета!

Не прекалявайте

Колкото и да са полезни плодовете, количеството е от значение, най-вече при страдащите от диабет, но и не само. Според специалистите трябва да се консумира порция от плодове, която не надхвърля 15 грама въглехидрати на ден.

Това се равнява приблизително на една малка ябълка или портокал, половин банан или половин чаша горски плодове без добавена захар.

Сушените плодове са концентриран източник на захар, затова тяхното количество трябва да е още по-малко. 2 супени лъжици сушени стафиди съдържат нужните 15 грама въглехидрати.

Суперплодове

Суперплодовете имат по-нисък гликемичен индекс. Това означава, че нивата на кръвната захар се повишават в допустими граници след консумация на такива храни.

Суперплодове са грейпфрутите, портокалите, лимоните с високо съдържание на витамин С и фибри. Ягодите, боровинките и другите горски плодове са богати на антиоксиданти, фибри и витамини.

Свързани статии

Плодов сок

Плодовият сок е добър хранителен вариант, стига да няма добавена захар. За предпочитане е да пиете прясно изцеден плодов сок.

Плодовият сок е концентриран източник на въглехидрати и калории, затова внимателната консумация е препоръчителна. Една неголяма чаша плодов сок носи нужните 15 грама въглехидрати.

Това, което важи за друг, не важи за вас

При диабета има голяма степен на индивидуалност. Няма общоважаща перфектна диета за всички, страдащи от диабет.

Плодовият избор и изразходването на количеството захари зависи от редица фактори, включително индивидуални цели, лични предпочитания и здравословни избори.

Коментирай