Здраве и красота

Хранене според възрастта

След 40-годишна възраст, скоростта на метаболизма започва да се забавя

05.09.2015г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимки: istock

Снимки: istock

Принципите на здравословното хранене са едни и същи през различните периоди от нашата възраст. Въпреки това споделяме някои основни насоки за това как трябва да се храните според възрастта.

Хранене между 20 и над 30-годишна възраст

Това са едни от най-динамичните ни години и създаването на здравословен режим на хранене трябва да е приоритет. Костната плътност продължава да расте до края на 20-те години. Това означава, че се нуждаем от повече полезни храни богати на калций и витамин D.

В този 10-годишен период храненето наистина е от ключово значение, за да се намали рискът от появата на остеопороза в по-късен етап от живота. Калций и витамини K и D могат да бъдат набавени от консумацията на млечни продукти, зелени листни зеленчуци, яйца, сьомга и други.

Препоръчва се и прием на фибри (около 18 грама на ден). Жените, които планират бременност се нуждаят от достатъчно количество калории в храненето, фолиева киселина и минерали като желязо и калций.

Хранене през 40-те години

След като навършим 40 все още приемаме за даденост доброто здраве и сякаш здравословното хранене и физическите упражнения са поставени на заден план. С напредването на възрастта и хормоналните промени, които настъпват, много е важно да погледнем на храненето сериозно.

Нуждаем се от меню, богато на антиоксиданти, които ще намалят риска от появата на сърдечни проблеми, Алцхаймер, катаракта и някои видове рак. След 40-годишна възраст, скоростта на метаболизма започва да се забавя.

Наднорменото тегло, в средата или края на 40-те години, крие риск от сърдечни проблеми, диабет, остеоартроза. Затова успоредно със здравословното хранене се препоръчва и умерена физическа активност. Жените се нуждаят и от повече желязо, за да бъдат жизнени, със силен имунитет, както и за да се намали рискът от появата на анемия.

Калцият и витамин D също трябва да присъстват в ежедневното меню, тъй като костната плътност започва да намалява. Хапвайте по-често ярко оцветени плодове и зеленчуци, тъй като те са най-добрият източник на антиоксиданти.

Черен дроб и постно червено месо са най-добрите източници на желязо, което организмът ни лесно усвоява от тях. Ако не консумирате месо, заменете го със зърнена закуска, зелени листни зеленчуци, като къдраво зеле, спанак, зелен фасул, аспержи и броколи. Внимавайте с консумацията на сол, захар и алкохол.

Хранене след 50-годишна възраст

Едни от най-честите здравословни проблеми, които се появяват след 50-годишна възраст са повишен холестерол, високо кръвно налягане и диабет тип 2. Внимавайте с консумацията на мазнини и сол. Менюто ви трябва да включва повече плодове и зеленчуци, за да се намали рискът от влошаване на здравето.

Дамите в менопауза преминават по различен начин през този период. Спад в либидото, остеопороза и сърдечносъдови заболявания, са свързани с намаляването на нивата на естроген. Костите губят по-големи количества калций, което увеличава риска от остеопороза или чупливи кости. Ето защо е важно в менюто им да не липсват храни богати на минерала.

Свързани статии

Хапвайте по-често риба, пийте много вода, внимавайте с приема на кофеинови напитки и алкохол. Включете в менюто си мононенаситени и полиненаситени мазнини от ядките, семената. Фитоестрогени от храни, като соево мляко, тофу, мисо.

Менюто ви трябва да е богато и на полезни фибри, които може да си набавите от овес, плодове, зеленчуци, боб и леща. Витамин B12, който може да си набавите от месо, риба, яйца, млечни продукти и обогатени зърнени закуски.

Витамин D – Малки количества витамин D се намират в яйцата и рибата.

Снимки: istock

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
От редакцията: ( преди 8 години )
Здравейте! Между 30 и 40-годишна възраст продължавайте да следвате този план, в който ще консумирате повече калций, витамини и важната фолиева киселина. Този период продължава спецификата на храненето между 20 и 30-годишна възраст. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
А, как да се храниш между 30 и 40? Май сте го пропуснали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар