Здраве и красота

Храни, които служат като профилактика за рака на гърдата

Консумирайте храни богати на йод

31.03.2016г. / 09 00ч.
Михаела Лазарова
Синмка: istock

Синмка: istock

Едно от най-честите опасни заболявания при жените е ракът на гърдата. Основните фактори, които влияят върху развитието на рак на гърдата, са възрастта, генетично предразположение, затлъстяване, менопауза, намалена физическа активност, късно раждане (след 35 години) и други. Споделяме кратък списък на храни, за които учените смятат, че биха могли да намалят риска от появата на рак на гърдата.

Куркума

Подправка, която широко се използва в източната кухня не само заради интересния си вкус, но и защото има редица здравословни ползи. Куркумата има антисептични и противовъзпалителни свойства. Основният компонент в нея е куркуминът, който потиска растежа на раковите клетки.

Лук и чесън

Чесънът и лукът са сред най-добрите антиракови агенти. Те съдържат флавоноиди и серни съединения, които инхибират растежа на тумора и подобряват имунитета. Затова е добре да ги добавяте всеки ден към храненето си.

Нар

Плодовете на нара имат големи ползи за женското здраве. Изследвания са показали, че сокът от нар е богат на антиоксиданти и помага за потискане на растежа на раковите клетки в гърдата. Нарът съдържа вещества, които блокират синтеза на естроген. Когато този хормон е в излишък, стимулира растежа на раковите клетки. Нар може да добавяте към салатите, пресните сокове, смутитата.

Мляко и млечни продукти

Консумацията на мляко и млечни продукти е ключът към получаване на витамин D и калций. Витаминът, който организмът не може да синтезира сам може да намали риска от рак на гърдата с до 50%.

Водорасли

Водораслите са богат източник на йод, а неговият дефицит в организма води до по-голям риск от развитие на рак на гърдата. Хлорофилът присъстващ в морските водорасли, има силно противораково действие.

Свързани статии

Опитайте се да ядете по-често водорасли и храни, богати на йод, като орехи, риба, морски дарове и други.

Соя

Соевите продукти като тофу, темпе и мисо, съдържат генистеин – растително вещество, което действа противотумурно. Но соевото месо и мляко съдържа много ниски нива на генистеин, така че тези продукти трябва да се избягват в ежедневното хранене.

Синмка: istock

Коментирай