Здраве и красота

Знаци, че прекалявате с кафето

Кога е време да намалите любимата си напитка?

16.05.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любителите на кафето няма да са доволни от следващите редове, но все пак е важно да си направят сметка всъщност прекаляват ли с любимата си напитка!

Има определени знаци, които подсказват, че кафето ви е дошло в повече и е време да го намалите! Кои са те?

Чувствате се напрегнати

Тревожността и напрежението могат да бъдат причинени от злоупотреба с кафе. Кофеинът действа най-силно на нервната система. Когато с него се злоупотреби, пречи на съня, пречи на съсредоточаването, както и на бодростта. Можете да си помогнете като практикувате дихателни упражнения, заимствани от йогата, всеки път, когато ви се допие кафе.

Болки в стомаха

Киселинните съединения в кафето дразнят стомашната лигавица. Ето защо ако пиете твърде много кафета на ден и то на гладно, стомахът ще започне да ви боли.

Европейски учени по време на изследване установили, че някои съединения в кафето провокират стомашната лигавица да произвежда още повече киселини. Те разяждат стомаха и причиняват лезии, криещи риск от язви.

Прекаленото количество кафета на ден може да предизвика и киселинен рефлукс.

Ускорен пулс

Пулсът на човек в нормално състояние обикновено е между 70 и 90 удара в минута. Ако усещате ускорен пулс и аритмия, те може да са продиктувани от поредната ви чаша кафе за деня. В някои по-тежки случаи тези симптоми могат да са придружени от замайване и гадене.

Диария

Тъй като кафето действа като пургатив, прекомерното му количество през деня може да провокира диария. Кофеинът сериозно може да повлияе на количеството и работата на добрите чревни бактерии.

Безсъние

Най-честият симптом, че сте пили кафе прекалено много или твърде късно през деня е безсънието. Инсомнията се проявява често при любители на кафето, които обаче рядко ѝ отдават особено значение. С времето безсънието се превръща в голям проблем.

За да се неутрализира ефектът от кофеина, трябва да минат 14 часа след изпиването му. Само така той няма да засегне организма и нервната ви система по отношение на бодростта и съня.

Появява се главоболие

Умереното количество кофеин не влошава главоболието, напротив. Дори някои болкоуспокояващи лекарства за глава съдържат кофеин.

Но в големи количества нищо не е полезно, така че това се отнася и за кафето. Натрупването на кофеин се дължи и на пиенето на газирани напитки, енергийни напитки, чайове в съвкупност с няколкото чаши кафе, които приемате през деня.

Ако ежедневно приемате повече от 500 мг кофеин или относителния еквивалент на 5 чаши кафе, не се чудете защо ви боли глава!

Снимки: iStock

Коментирай